افزایش تمرکز در کودکان و بهترین راه های بالابردن آن
اگر کودکتان شما را کلافه کرده است، تکالیف مدرسهاش را با بی دقتی انجام میدهد، زمانی که با او صحبت میکنید به حرف شما گوش نمیدهد، مدام جست و خیز میکند و غیر قابل کنترل است، به این معناست که او در توجه و تمرکز مشکلاتی دارد و بهتر است شما هرچه زودتر به دنبال راه حلی برای آن باشید. بطور طبیعی کودکان کنجکاو و پر انرژی هستند اما دلیل اصلی که آنها تمرکز ندارند چیز دیگری است. در این مقاله از گهواره روشهای اصولی که باعث افزایش تمرکز در کودکان میشود را با شما در میان میگذاریم.
راههای افزایش تمرکز در کودکان دبستانی و 7 ساله
بطور کلی دقت، تمرکز و توجه به دو دسته کلی و جزئی تقسیم میشود. تمرکز کلی به این معناست که در یک مدت زمان کوتاه به تمام وجوه یک موضوع دقت میشود تا درک کلی از محیط به دست آید. اما در تمرکز جزئی، افراد به تمام جزئیات موضوع توجه میکنند و دقت بیشتری دارند. مشکل تمرکز به دلایل مختلفی در کودکان بوجود میآید. یکی از شناخته شدهترین دلایل آن بیش فعالی و نقص توجه در کودکان است. البته توجه داشته باشید که هر کودکی که دارای عدم تمرکز و پرش فکر میباشد، بیش فعال نیست و بیشفعالی تنها یکی از دلایل تمرکز نداشتن در کودکان است.
والدین میتوانند با ایجاد نظم و افزایش تمرکز در کودکان در سنین پایین موفقیت آنها را در دبیرستان و دانشگاه تضمین کنند. در ادامه شما را با چند راهکار خانگی برای افزایش تمرکز در کودکان آشنا میکنیم.
- وضع قوانین مناسب
شما میتوانید با وضع قوانین درست و مناسب این شرایط را برای کودکتان فراهم کنید که در هر ساعت مشخص از طول روز چه کاری را باید انجام دهد. برای مثال برای انجام تکالیف برای او ساعت مشخصی را تعیین کنید. این کار به او کمک میکند تا کاری را نیمه کاره رها نکند.
- تشویق کردن و جایزه دادن
برای هر کاری که کودکتان توانست به درستی و بانظم انجام دهد پاداش کوچکی در نظر بگیرید. اما توجه داشته باشید که در این کار زیاده روی نکنید و کودکتان را شرطی بار نیاورید.
- بازی کردن
یکی از بهترین روشها برای افزایش تمرکز در کودکان، بازی کردن است. والدین میتوانند باتوجه به سن کودک بازیهای مختلفی را برای آموزش و یادگیری او انتخاب کنند. به عنوان مثال یکی از فواید بازی لگو برای کودکان یا انجام بازی فکری برای کودکان همین افزایش تمرکز است.
- عوامل حواس پرتی را از او دور نگه دارید
زمانی که کودکتان باید کار مهمی مانند درس خواندن انجام دهد، برای حفظ تمرکز او تمام عواملی که ممکن است حواس او را پرت کنند از او دور نگه دارید.
- توجه به بهداشت خواب و رژیم غذایی
نداشتن خواب کافی در طول شب یا ساعات خواب نامنظم در تمرکز و دقت کودکان بسیار تاثیر میگذارد. بنابراین کودکتان را تشویق کنید تا هر شب به موقع به رخت خواب برود. علاوه بر آن نوع غذایی که کودک در طول روز میخورد بسیار در سطح انرژی او، خلق و خو و فعالیتهای او تاثیر میگذارد. بنابراین توصیه میشود تا از غذاهای سالم برای کودک خود استفاده کنید.
- شناسایی استرس، اضطراب و افسردگی در دوران کودکی
در بیشتر موارد مشکل عدم تمرکز به دلیل داشتن درگیریهای ذهنی شدید و اضطراب و بی قراری است. بنابراین توصیه میشود تا ترسها و نگرانیهای کودک خود را به خوبی بشناسید. همچنین افسردگی یکی از دلایل ایجاد عدم تمرکز در کودکان است که علائم آن با بزرگسالان متفاوت است.
- شناخت ویژگیهای منحصربه فرد کودک
به این موضوع توجه داشته باشید که هر فرد ویژگیهای منحصربه فرد خود را دارد و همه نمیتوانند به یک شیوه عمل کنند. بنابراین در انجام تکالیف یا کارهای دیگر به کودک خود سخت نگیرید.
نشانه های عدم تمرکز در کودکان
در صورتی که کودک شما دارای عدم تمرکز و دقت باشد، ممکن است موارد زیر را داشته باشد:
- خیلی راحت حواسش پرت میشود.
- کارها را ناتمام رها میکند و از یک کار به کار دیگر جهش دارد.
- کارهای پر خطر انجام میدهد.
- بیقرار است.
- وسایلش را گم میکند.
- با انجام دادن تکالیف مدرسه مشکل دارد.
- بدخلق و پرخاشگر است.
- با عجله و بدون فکر تصمیم گیری میکند.
- کارها را به سرعت فراموش میکند.
- خستگی ناپذیر و پرانرژی است.
بازی برای افزایش تمرکز در کودکان
بازی کردن یکی از بهترین روشها برای افزایش تمرکز در کودکان است. در حقیقت کودکان با بازی کردن میتوانند بسیاری از امور را بشناسند و یاد بگیرند. همچنین بازی کردن باعث شکوفا شدن استعدادهای نهفته در آنها میشود.
- بازی با اعداد
بازی با اعداد یکی از بازیهای سنتی برای افزایش تمرکز است. بازی با اعداد همان بازی هپ است. در این بازی یک عدد را انتخاب میکنیم و شروع به شمارش میکنیم و زمانی که به مضارب آن عدد رسیدیم هپ میگوییم.
- هدایت توپ با فوت
توپ سبکی را روی میز بگذارید و در سمت دیگر آن سبدی قرار دهید. از کودک خود بخواهید با فوت کردن توپ را به سمت سبد هداست کند.
- قاشق و تخم مرغ
برای انجام این بازی بهتر است از تخم مرغ پلاستیکی و یا آبپز استفاده کنید. از کودک خود بخواهید با انتهای قاشق را با دهان خود نگه داشته و تخم مرغی روی قاشق بگذارید. سپس از او بخواهید بدون افتادن تخم مرغ مسیری را تا انتها برود و برگردد.
- بازیهای ساختنی
بازی با لگو یا برج هیجان باعث افزایش تمرکز در کودکان میشود. در این نوع بازی کودکان باید با خلاقیت و تمرکز یک پازل یا یک سازه را درست کنند.
تست تمرکز کودکان
تشخیص این موضوع که کودک شما بیش فعال است یا نقص توجه دارد و یا رفتارهای طبیعی او است، میتواند دشوار باشد و تشخیص آن تنها به عهده یک متخصص بهداشت روان و روانشناس کودک است. بنابراین والدین نمیتوانند با انجام برخی از تستهای اینترنتی مشکل کودک خود را به درستی تشخیص دهند. توصیه میشود اگر علائم گفته شده در بالا را در کودک خود مشاهده کردید حتما به متخصص روانشناسی کودکان مراجعه کنید تا آنها به درستی شما را راهنمایی کنند.
افزایش تمرکز در کودکان با طب سنتی
در طب سنتی بیش فعالی کودکان، به عنوان کودکان باهوش و پر انرژی شناخته میشود. به عقیده اطبا طب سنتی، در صورتی که پدر یا مادر از نظر طبع بدنی گرم مزاج باشند، احتمال اینکه نوزاد آنها دچار بیش فعالی شود بسیار زیاد است. برخی از مواد گفته شده در زیر میتواند در این باره به شما کمک کند.
- زعفران
زعفران در طب سنتی مانند داروی ریتالین است که دارای خواص ضد افسردگی و تقویت حافظه میباشد.
- مرغ
در کودکان بیش فعال عدم تعادل هورمون سروتین مشهود است بنابراین مصرف مرغ که سرشار از اسید آمینه تریپتوفان است میتواند در کاهش اثرات بیش فعالی موثر باشد.
داروی گیاهی برای افزایش تمرکز در کودکان
- گیاه دارویی برهمی
این گیاه جز خانواده اسفناج دسته بندی میشود و مصرف آن علاوه بر کاهش علائم بیش فعالی بر استرس، افسردگی، تقویت حافظه و افزایش تمرکز نیز تاثیر میگذارد.
- گیاه دارویی بابونه
بابونه دارای خواص آرامش بخش و کاهش استرس است و برای کودکان بیش فعال بسیار توصیه میشود.
- تخم کتان
کمبود اسید چرب امگا3 باعث تشدید علائم بیش فعالی و عدم تمرکز میشود. تخم کتان سرشار از اسید چرب بوده و بسیار مفید است.
- جو دو سر
جو دو سر به دلیل داشتن خواصی مانند افزایش تمرکز، بهبود آرامش، کاهش استرس و افزایش عملکرد شناختی بسیار مفید است.