عفونت ریه در بارداری | علت، علائم، تشخیص و درمان موثر
یکی از شگفتیهای دوران بارداری این است که برای آنکه جنین به عنوان یک عنصر مهاجم شناسایی نشود و توسط سلولهای سیستم ایمنی از بین نرود، عملکرد این سیستم تضعیف میشود. اما این مسئله شما را در برابر ابتلا به انواع بیماریها از جمله عفونت ریه آسیبپذیر میکند. در حالی که این بیماری عوارضی از جمله سرفه، درد، کاهش اشتها و... به همراه دارد اما خوشبختانه روشهای موثری برای درمانش وجود دارد. در ادامه در مورد دلایل و روشهای درمان عفونت ریه در بارداری بیشتر توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره شما به ابزارهای کاربردی دوران بارداری از جمله مراقبت بارداری دسترسی پیدا کرده و میتوانید با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید. همچنین ابزارهای دیگر و ویدئوهای آموزشی زیادی وجود دارد که در اختیارتان قرار میگیرد.
- عفونت ریه یا ذاتالریه چیست؟
- علائم عفونت ریه در بارداری
- عوارض عفونت ریه برای مادر و جنین
- کدام زنان بیشتر در خطر عفونت ریه در بارداری قرار دارند؟
- تشخیص عفونت ریه در بارداری
- پیشگیری از عفونت ریه در بارداری
- درمان عفونت ریه در بارداری
- برای درمان عفونت ریه در بارداری چه بخوریم؟
- روشهای مدیریت عفونت ریه در بارداری؟
عفونت ریه یا ذاتالریه چیست؟
پنومونی یا عفونت ریه یک بیماری التهابی ناشی از آلودگی باکتریایی، ویروسی و قارچی کیسههای هوایی کوچک هوای ریه است. علت عفونت ریه در بارداری هم قرارگیری در معرض این عوامل بیماریزا و هم ابتلا به بیماریهای پیش زمینه مانند سرماخوردگی و کرونا است.
* مقاله تنگی نفس شبانه در بارداری را مطالعه کنید.
علائم عفونت ریه در بارداری
بسته به شدت عفونت علائم اصلی این عارضه میتواند شامل تب و سرفه باشد. سایر علائم رایج عفونت ریه در بارداری عبارتند از:
- علائم سرماخوردگی و آنفولانزا مانند گلودرد، سردرد و بدن درد
- مشکل در تنفس یا تند شدن تنفس
- خستگی مفرط
- تب یا لرز
- درد در قفسه سینه
- سرفهای که مدام بدتر میشود
- کاهش اشتها
عوارض عفونت ریه برای مادر و جنین
عفونت ریه در بارداری میتواند یک بیماری بسیار جدی و تهدیدکننده باشد و در صورت عدم درمان میتواند برای مادر و جنین خطرناک باشد.
ابتلا به عفونت درمان نشده میتواند سطح اکسیژن بدن مادر را کاهش دهد چون ریهها نمیتوانند اکسیژن کافی از هوا دریافت کرده و به بقیه بدن برسانند. و این موضوع به نوبه خود باعث کاهش اکسیژنرسانی به بافتهای جنینی میشود. تاثیر عفونت ریه مادر بر جنین میتواند بسیار خطرناک باشد.
کمبود اکسیژن رسانی به جنین با کاهش فشار خون و کاهش ضربان قلب جنین همراه است که میتواند برای سلامت او بسیار خطرناک باشد. اگر جنین اکسیژن کافی دریافت نکند به خوبی رشد نمیکند و حتی ممکن است در معرض سقط قرار بگیرد. بعلاوه عفونت ریه میتواند به سایر بخشهای بدن سرایت کرده و ضمن آلودگی آنها منجر به اختلال در عملکردشان شود. به طور کلی عفونت شدید ریه در بارداری با مشکلات زیر همراه است:
- زایمان زودرس
- وزن کم هنگام تولد
آیا سرفههای ناشی از عفونت ریه خطرناکاند؟
بسیاری از زنان نگراناند سرفه بیش از حد در عفونت گلو و ریه در بارداری برای جنین خطرناک باشد یا فشارهای ناشی از آن منجر به پاره شدن کیسه آب شود. اما جنین توسط مایع آمنیوتیک احاطه شده است که به شکل یک ضربهگیر عمل کرده و از او در برابر سرفه، لرزش، صدا، فشار و ضربههای جزئی محافظت میکند.
* مقاله آمبولی ریه در بارداری را مطالعه کنید.
کدام زنان بیشتر در خطر عفونت ریه در بارداری قرار دارند؟
به دلیل تضعیف سیستم ایمنی زنان باردار نسبت به زنان غیرباردار بیشتر در معرض خطر عفونت ریه قرار دارند. با این حال در این بین، گروههای زیر بیشتر از سایر زنان باردار مستعد ابتلا به این عفونت هستند:
- زنان سیگاری
- زنان مبتلا به کم خونی
- زنان مبتلا به آسم
- زنان مبتلا به سایر بیماریهای مزمن
- زنان شاغلی که با کودکان خردسال بیشتر در ارتباطاند یا در بیمارستانها کار میکنند
- زنانی که قبل بارداری هم سیستم ایمنی ضعیفی داشتند.
تشخیص عفونت ریه در بارداری
برای تشخیص عفونت ریه در بارداری، پزشک ابتدا در مورد سابقه پزشکیتان از شما سوال میپرسد و سپس یک معاینه فیزیکی انجام میشود. سادهترین شکل معاینه، بررسی وضعیت توسط گوشی پزشکی است و در صورت نیاز آزمایشهای بیشتر برایتان تجویز میشود. این آزمایشها میتواند شامل تصویربرداری اشعه ایکس از قفسه سینه، پالس اکسیمتری یا بررسی سطح اکسیژن در خون، آزمایش خون یا آزمایش وضعیت خلط باشد. به کمک جواب این آزمایشات شدت بیماری و درگیری ریه در بارداری مشخص میشود.
پزشک میتواند از آزمایش خون برای کمک به تعیین نوع عفونت عامل عفونت ریه استفاده کند. لازم است برای اثرگذاری درمان به محض ظهور علائم عفونت ریه با پزشک خود تماس بگیرد. انجام این کار خطر عوارض را نیز کاهش میدهد.
پیشگیری از عفونت ریه در بارداری
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم عوارض عفونت ریه میتواند تشدید شده و خطرناک شود بنابراین قبل از آنکه به فکر درمان باشیم بهتر است از وقوع آن پیشگیری کنیم. سادهترین روشهای پیشگیری از بروز عفونت ریه در بارداری عبارتند از :
- شستشوی مکرر دست
- استراحت کافی
- داشتن یک رژیم غذایی متنوع و مغذی
- ورزش منظم
- اجتناب از تماس با افراد بیمار
- سیگار نکشیدن
همچنین به زنان باردار توصیه میشود برای جلوگیری از عفونت ریه در بارداری با تزریق واکسن آنفولانزا از ابتلا به بیماریهای زمینهساز جلوگیری کنند.
درمان عفونت ریه در بارداری
درمان سریع عفونت گلو و ریه در بارداری میتواند از تشدید عوارض جلوگیری کند. به طور کلی درمان جدی عفونت ریه در بارداری بر مدیریت علائم و اطمینان از بدتر نشدن وضعیت فرد تمرکز دارد. برخی از شایعترین درمانها عبارتند از:
- آنتی بیوتیکها: آنتی بیوتیکها عفونت باکتریایی را درمان میکنند چه عفونت ریه باشد چه عفونت واژن.
- داروهای ضد قارچ: ضد قارچها می توانند عفونت ریه ناشی از عامل قارچی را درمان کنند.
- داروهای ضد ویروسی: عفونت ریه ویروسی معمولاً داروی درمانی ندارد و باید اجازه دهید دوره بیماری بگذرد. در این شرایط برای کاهش و کنترل عوارض از بعضی داروها استفاده میشود.
- اکسیژن درمانی: اگر در جذب اکسیژن مشکل داشته باشید ممکن است پزشک اکسیژن بیشتری از طریق لولهای در بینی یا ماسک به شما انتقال دهد.
- تزریق وریدی مایعات: مایعاتی که مستقیماً به ورید تزریق میشود، کم آبی بدن را درمان یا از آن جلوگیری میکند.
- تخلیه مایعات: اگر بین ریهها و دیواره قفسه سینه شما مایعات جمع شده باشد ممکن است پزشک آن را تخلیه کند. این کار با کاتتر یا جراحی انجام میشود.
برای درمان عفونت ریه در بارداری چه بخوریم؟
درمان خانگی عفونت ریه در بارداری میتواند در کنار درمان دارویی به روند بهبودی کمک کند. بهترین مواد غذایی برای درمان خانگی عفونت سينه و سرفه در بارداری عبارتند از یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین شامل آجیل، بادام زمینی، لوبیا، گوشت سفید و ماهیهای آب سرد که دارای خواص ضد التهابی نیز هستند. این غذاها میتوانند به توانایی بدن در بهبود و بازسازی بافتها نیز کمک کنند.
روشهای مدیریت عفونت ریه در بارداری؟
داروهای بدون نسخه و سایر درمانهای خانگی میتوانند به شما کمک کنند حال بهتری داشته باشید و علائم عفونت ریه را مدیریت کنید. در این راستا کارهای زیر را نیز انجام دهید:
- مسکنها و تببر: میتوانید با مشورت پزشک از داروهایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن را برای کمک به کاهش بدن درد و تب استفاده کنید.
- داروهای ضد سرفه: قبل از مصرف داروهای ضد سرفه برای عفونت ریه در بارداری با پزشک مشورت کنید. سرفه برای کمک به پاکسازی ریهها ضروری است و نباید به طور کامل قطع شود.
- با این حال در مواردی که سرفهها آزاردهنده شده بود میتوانید با دارو آنها را کنترل کنید.
- تمرینهای تنفسی: ممکن است پزشک شما این درمانها را برای کمک به شل شدن مخاط و کمک به تنفس برایتان تجویز کند.
- استفاده از دستگاههای رطوبتساز: میتوانید از یک رطوبتساز کوچک در کنار تخت خود برای راحت شدن تنفس استفاده کنید.
- یا دوش یا حمام با بخار آب بگیرید تا تنفس راحتتر شود.
- نوشیدن مایعات زیاد.