چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است؟

انتشار: فروردین ۱۴۰۴ | بروزرسانی: فروردین ۱۴۰۴
چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است

پریود نشدن، به عوامل زیادی بستگی دارد که فقط یکی از آن‌ها بارداری است. معمولاً 7 تا 10 روز تاخیر در پریود طبیعی است اما اگر بیش از 10 روز طول بکشد، باید تست بارداری بدهید. در این مقاله، هر آنچه که باید درباره علل تاخیر در پریودی، علائم بارداری و تست‌های این دوران بدانید را ذکر می‌کنیم. 

 

با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار می‌گیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه می‌دهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری می‌کند و هر روز یک پیام مشاوره‌ای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.

بعد از گذشت چند روز از پریود احتمال بارداری هست؟

ابتدا باید بدانید اولین روز پریود، آغاز چرخه قاعدگی شماست که تا شروع پریود بعدی ادامه پیدا می‌کند. در طول این چرخه، یکی از تخمدان‌ها یک تخمک آزاد می‌کند (فرایندی که به آن تخمک‌گذاری می‌گویند). اگر این تخمک توسط اسپرم بارور شود و در دیواره رحم لانه‌گزینی کند، بارداری اتفاق می‌افتد اما اگر تخمک بارور نشود، دیواره رحم ریزش می‌کند و از طریق واژن، به‌صورت خونریزی‌ای که به آن پریود می‌گویند، خارج می‌شود.

چند روز بعد از تاخیر در پریود احتمال بارداری هست

ممکن است پریود شما سه یا چهار روز عقب افتاده باشد یا شاید چرخه‌های نامنظم دارید و دقیقاً نمی‌دانید چقدر تاخیر داشته‌اید. در هر صورت، جای نگرانی ندارد؛ چرخه قاعدگی برای همه افراد یکسان نیست. چرخه‌های سالم می‌توانند بین ۲۱ تا ۳۵ روز طول بکشند. همچنین، طول هر چرخه ممکن است از یک ماه به ماه دیگر متفاوت باشد.

تاخیر در پریود بین خانم‌ها شایع است و دلایل مختلفی دارد. تاخیر 7 تا 10 روزه معمولاً طبیعی است، اما اگر بیش از 10 روز طول بکشد و علائم بارداری داشته باشید، تست بی‌بی چک انجام دهید.

عوامل مختلفی می‌توانند باعث تاخیر در پریود شوند؛ از تغییرات ساده در سبک زندگی گرفته تا بیماری‌های مزمن. در ادامه به ۱۰ علت احتمالی تاخیر در پریود اشاره می‌کنیم.

استرس زیاد دارید

سطح بالای استرس می‌تواند باعث بی‌نظمی در چرخه قاعدگی شود. سیستم پاسخ بدن به استرس، در بخشی از مغز به نام «هیپوتالاموس» ریشه دارد. وقتی میزان استرس بالا می‌رود، مغز به سیستم غدد درون‌ریز فرمان می‌دهد تا هورمون‌هایی ترشح کند که حالت «جنگ یا گریز» را فعال می‌کنند. این هورمون‌ها عملکردهایی که برای بقا فوری نیستند، از جمله تولید مثل را سرکوب می‌کنند. اگر تحت استرس مداوم باشید، ممکن است تخمک‌گذاریتان متوقف شود که در نتیجه می‌تواند باعث تاخیر در پریود شود.

کاهش یا افزایش وزن شدید داشته‌اید

یکی از دلایل پریود نشدن، تغییرات شدید در وزن بدن است. افزایش یا کاهش شدید چربی بدن ممکن است باعث عدم تعادل هورمونی شده و پریود را به تاخیر بیندازد یا متوقف کند. همچنین، محدودیت شدید کالری مصرفی می‌تواند بر بخشی از مغز که با سیستم غدد درون‌ریز ارتباط دارد اثر بگذارد و الگوهای هورمونی را مختل کند.

شدت ورزشتان را افزایش داده‌اید

برنامه ورزشی سخت‌گیرانه هم می‌تواند باعث از تاخیر در پریود یا نامنظم شدن آن شود، به‌ویژه در افرادی که روزانه چندین ساعت ورزش می‌کنند. در این حالت، بدن کالری بیشتری نسبت به آنچه دریافت می‌کند، می‌سوزاند. وقتی کالری زیادی می‌سوزانید، انرژی کافی برای حفظ تمام عملکردهای بدن باقی نمی‌ماند. تمرینات سنگین ممکن است بر ترشح هورمون‌ها اثر بگذارد و چرخه قاعدگی را مختل کند. با کاهش شدت تمرین یا افزایش کالری مصرفی، معمولاً پریود به حالت عادی بازمی‌گردد.

سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) دارید

سندروم تخمدان پلی‌کیستیک، مجموعه‌ای از علائم است که به دلیل عدم تعادل هورمون‌های تولید مثلی ایجاد می‌شود. افراد مبتلا به PCOS معمولاً تخمک‌گذاری منظم ندارند، در نتیجه پریودهای آنان ممکن است سبک‌تر یا سنگین‌تر از حالت عادی باشند یا با فاصله‌های نامنظم اتفاق بیفتند.

سایر علائم PCOS شامل موارد زیر است:

  • رشد بیش از حد و زبر شدن موهای صورت و بدن؛
  • آکنه در صورت و بدن؛
  • نازک شدن موها؛
  • افزایش وزن یا دشواری در کاهش وزن؛
  • تیرگی پوست در نواحی گردن، کشاله ران یا زیر سینه‌ها؛
  • وجود زائده‌های پوستی در زیر بغل یا گردن؛
  • ناباروری.

از قرص‌های جلوگیری هورمونی استفاده می‌کنید

بسیاری از افراد به دلیل منظم‌تر شدن پریود، از قرص‌های ضدبارداری استفاده می‌کنند. (آیا قرص‌ های ضد بارداری باعث چاقی می‌شوند؟) با این حال، در ماه‌های اولیه ممکن است تاثیر عکس داشته باشد. همچنین اگر مصرف قرص را قطع کنید، ممکن است چند ماه طول بکشد تا چرخه قاعدگی به حالت عادی برگردد. در این مدت ممکن است پریود نشوید.

دچار یائسگی زودرس شده‌اید

یائسگی زودرس یا نارسایی زودرس تخمدان، زمانی رخ می‌دهد که عملکرد تخمدان‌ها پیش از ۴۰ سالگی متوقف ‌شود. در این حالت، تخمدان‌ها تولید چندین هورمون از جمله استروژن را متوقف می‌کنند. با کاهش شدید استروژن، علائم یائسگی ظاهر می‌شود.

علائم اولیه شامل موارد زیر است:

  • تاخیر یا از دست رفتن پریود؛
  • گرگرفتگی؛
  • تعریق شبانه؛
  • اختلال در خواب.

سایر نشانه‌ها عبارتند از:

  • خشکی واژن
  • کاهش میل جنسی؛
  • نوسانات خلقی؛
  • مشکل در باردار شدن.

مشکل تیروئید دارید

تیروئید غده‌ای پروانه‌ای ‌شکل در گردن است و هورمون‌هایی تولید می‌کند که فعالیت‌های مختلف بدن از جمله چرخه قاعدگی را تنظیم می‌کنند. اختلالات شایع شامل کم‌کاری (هیپوتیروئیدی) و پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدی) است. هر دو وضعیت می‌توانند باعث نامنظمی در قاعدگی شوند اما پرکاری تیروئید بیشتر با تاخیر یا قطع پریود همراه است. گاهی ممکن است چند ماه پریود نشوید.

دلایل تاخیر در پریود

بیماری‌های مزمن

برخی بیماری‌های مزمن مانند دیابت و سلیاک می‌توانند باعث نامنظمی پریود شوند. سلیاک نوعی بیماری خودایمنی است که دستگاه گوارش را درگیر می‌کند. وقتی فرد مبتلا به سلیاک، گلوتن مصرف می‌کند، سیستم ایمنی به دیواره روده کوچک حمله می‌کند. آسیب به روده باعث اختلال در جذب مواد مغذی و در نتیجه سوءتغذیه می‌شود که این امر به نوبه خود تولید طبیعی هورمون‌ها را مختل کرده و باعث قطع یا نامنظمی پریود می‌شود. در مورد دیابت نوع ۱ و۲، در موارد نادر ممکن است پریود قطع شود، به‌ویژه اگر قند خون به ‌درستی کنترل نشود.

آمنوره (Amenorrhea)

آمنوره به حالتی گفته می‌شود که فرد به مدت ۶ ماه یا بیشتر پریود نمی‌شود. این وضعیت در دوران بارداری طبیعی است اما ممکن است نشانه‌ای از مشکلات دیگر نیز باشد، مانند:

  • اختلالات هورمونی
  • وجود تومور
  • اختلالات ژنتیکی یا بیماری‌هایی مانند سندروم کوشینگ

درمان آمنوره به علت آن بستگی دارد.

تاخیر در پریود تا چند روز طبیعی است؟

نقل قول از:

healthline

If you don’t have any known condition affecting your menstrual cycle, your period should start within 24 to 38 daysTrusted Source of your last period, depending on your usual cycle.

If you’re 7 days past your expected due date, it is considered late. After 6 weeks, you can consider your late period a missed period.

ترجمه:

اگر دچار هیچ بیماری یا شرایط پزشکی خاصی که بر چرخه قاعدگیتان تاثیر بگذارد نباشید، قاعدگی شما باید بسته به چرخه معمولتان، در بازه‌ای بین ۲۴ تا ۳۸ روز پس از آخرین پریود شروع شود.

اگر ۷ روز از زمان مورد انتظار پریودتان گذشته باشد، این وضعیت به عنوان «تاخیر در قاعدگی» در نظر گرفته می‌شود و اگر تا ۶ هفته پس از تاریخ مورد انتظار پریود نشوید، می‌توان آن را «پریود از دست‌رفته» یا «عدم وقوع قاعدگی» تلقی کرد.

بنابراین تاخیر در پریود تا حدود ۷ روز طبیعی محسوب می‌شود، به شرطی که فرد هیچ مشکل یا بیماری زمینه‌ای نداشته باشد، در غیر این صورت باید به پزشک مراجعه کند تا دلایل آن بررسی شود.

علائم بارداری بعد از چند روز ظاهر می‌شود؟

در اوایل بارداری (هفته‌های اول و دوم)، برخی از علائم ممکن است به صورت خفیف بروز پیدا کنند. یکی از این نشانه‌ها لکه‌بینی است که معمولاً ۱۰ تا ۱۴ روز پس از لقاح اتفاق می‌افتد و به دلیل لانه‌گزینی تخمک بارور شده در دیواره رحم ایجاد می‌شود. افزایش ترشحات واژن نیز یکی دیگر از علائم اولیه بارداری است که بر اثر تغییرات هورمونی رخ می‌دهد. همچنین، بسیاری از زنان در این مرحله دچار افزایش حساسیت به بوها می‌شوند، چرا که حس بویایی در دوران بارداری تقویت می‌شود.

در هفته‌های سوم و چهارم بارداری، نشانه‌ها معمولاً واضح‌تر و مشخص‌تر می‌شوند. تاخیر در پریود، مهم‌ترین علامتی است که بسیاری از زنان را به احتمال بارداری مشکوک می‌کند. تورم و درد در سینه‌ها نیز به‌ دلیل افزایش هورمون‌ها ایجاد شده و ممکن است با احساس سنگینی یا حساسیت همراه باشد. همچنین، یبوست ممکن است به دلیل کند شدن حرکات روده و تحت تاثیر هورمون‌ها تجربه شود. تغییرات خلقی و نوسانات احساسی نیز در این مرحله رایج‌اند و در نتیجه نوسانات هورمونی و سازگاری بدن با شرایط جدید ایجاد می‌شوند.

علائم بارداری بعد از عقب افتادن پریود چیست؟

علائم بارداری بعد از عقب افتادن پریود عبارت است از: 

  • خستگی: در سه ‌ماهه اول بارداری، بدن شما مقدار زیادی هورمون پروژسترون تولید می‌کند که می‌تواند باعث خواب‌آلودگی شود. حتی در هفته اول پس از لقاح، ممکن است بیشتر از حالت عادی احساس خستگی کنید.
  • لکه‌بینی (Spotting): خونریزی لانه‌گزینی یکی از اولین علائم بارداری است. این خونریزی بسیار خفیف بوده و اغلب «لکه ‌بینی» نامیده می‌شود و زمانی اتفاق می‌افتد که تخمک بارورشده به دیواره رحم متصل می‌شود. برخی زنان در این زمان احساس گرفتگی خفیف در ناحیه شکم دارند و برخی دیگر هیچ علامتی حس نمی‌کنند.

* مقاله آیا لکه بینی بجای پریود نشانه بارداری است را مطالعه کنید.

  • تغییرات در سینه‌ها: ممکن است فقط ۱ تا ۲ هفته پس از لقاح، متوجه تغییراتی در سینه‌ها شوید. سینه‌ها ممکن است متورم شده و نسبت به لمس حساس شوند. ممکن است احساس درد یا سنگینی در آن‌ها داشته باشید. هاله اطراف نوک سینه‌ها (آرئولا) ممکن است تیره‌تر به نظر برسد.
  • سردرد: افزایش سریع هورمون‌ها و جریان خون در دوران بارداری، می‌تواند حتی پیش از عقب افتادن پریود باعث بروز سردردهای خفیف شود.
  • تهوع (ویار صبحگاهی): ویار صبحگاهی معمولاً ۲ تا ۸ هفته پس از لقاح ظاهر می‌شود و تا حدود هفته ۱۴ بارداری ادامه دارد. با این‌که به آن ویار «صبحگاهی» گفته می‌شود، تهوع بارداری می‌تواند در هر زمانی از روز یا شب اتفاق بیفتد. برای بسیاری از زنان، علائم هنگام صبح و بلافاصله پس از بیدار شدن، شدیدتر هستند. برخی زنان دچار استفراغ می‌شوند ولی برخی دیگر فقط تهوع دارند.
  • افزایش دفعات ادرار: حدود ۶ تا ۸ هفته پس از لقاح، ممکن است احساس کنید که باید خیلی بیشتر از حالت معمول به دستشویی بروید. این علامت معمولاً تا پایان بارداری ادامه دارد.

چند روز تاخیر در پریود طبیعی است

* مقاله علائم بارداری | ریزترین علائم و نشانه‌های بارداری را بخوانید.

تست بارداری چند روز بعد از عقب افتادن پریودی جواب می‌دهد؟

اگر تاکنون این پرسش برای شما هم پیش آمده که «از کجا بفهمم باردارم؟»، باید بدانید که پاسخ به این سؤال می‌تواند بسته به شرایط فردی شما متفاوت باشد. از آن‌جا که علائم اولیه بارداری می‌توانند مشابه نشانه‌های سایر مشکلات جسمی باشند، بهترین روش برای اطمینان از بارداری، انجام تست بارداری است.

یکی از دقیق‌ترین روش‌های تشخیص بارداری، آزمایش خون یا همان تست بتا است که با اندازه‌گیری سطح هورمون hCG  (گنادوتروپین جفتی انسانی) در خون، به شناسایی بارداری می‌پردازد. این هورمون پس از لقاح توسط جفت تولید می‌شود و به ‌سرعت افزایش می‌یابد، از این رو آزمایش بتا به دلیل حساسیت و دقت بالا نسبت به تست‌های خانگی مانند بی ‌بی ‌چک، بیشتر قابل اطمینان است. 

سوالی که این‌جا مطرح می‌شود، این است که «تست بارداری چند روز بعد از عقب افتادن پریودی جواب می‌دهد؟» در پاسخ باید گفت تست بتا قادر است بارداری را حدود ۷ تا ۱۰ روز پس از تخمک‌گذاری تشخیص دهد. با این حال، اگر چرخه قاعدگی شما به تاخیر افتاده است، زمان مناسب برای انجام این آزمایش، ۱ تا ۲ روز پس از عقب ‌افتادن پریود است؛ چراکه در این بازه، سطح هورمون hCG در بدن به حدی می‌رسد که امکان تشخیص دقیق بارداری را فراهم می‌کند.

با این حال، در صورتی که فوریتی برای تشخیص وجود ندارد، توصیه می‌شود آزمایش را حدود یک هفته پس از تاخیر در پریود انجام دهید. این کار موجب کاهش احتمال دریافت نتایج مشکوک و جلوگیری از نیاز به تکرار آزمایش می‌شود.

چند روز بعد از تاخیر پریود، بی بی چک جواب می‌دهد؟

بی‌ بی ‌چک، آزمایشی خانگی و ساده برای تشخیص بارداری است که با شناسایی هورمون hCG در ادرار عمل می‌کند. در سیکل 28 روزه، بی ‌بی ‌چک 7 تا 10 روز پس از تاخیر پریود، نتیجه مثبت نشان می‌دهد. برای دانستن چگونگی نحوه خواندن بیبی چک، این مقاله را بخوانید.

* مقاله عکس بی بی چک منفی، مثبت و مشکوک را بخوانید.

بهترین زمان استفاده از بی بی چک چند روز بعد از پریود است؟

بهترین زمان استفاده از بی‌ بی‌ چک، یک هفته پس از تاخیر پریود است. اگر زودتر تست بی بی چک انجام دهید، احتمال اشتباه بودن آن بیشتر است، بنابراین اگر نمی‌توانید یک هفته صبر کنید، آزمایش خون بدهید.  

کلام آخر

تاخیر در پریود می‌تواند به دلایل مختلفی نظیر تغییرات سبک زندگی، استرس، بیماری‌ها و مسائل هورمونی باشد. در چنین شرایطی، بهترین راه برای تشخیص بارداری، انجام تست بارداری است. اگرچه تست‌های خانگی مانند بی ‌بی ‌چک برای تشخیص بارداری راحت و سریع هستند اما برای نتیجه دقیق‌تر، بهتر است این تست‌ها را حداقل یک هفته پس از تاخیر در پریود انجام دهید. همچنین اگر نیاز به دقت بالاتر دارید، آزمایش خون (تست بتا) گزینه بهتری است که می‌تواند بارداری را سریع‌تر و با دقت بیشتر تشخیص دهد.

منابع:

healthline

medicinenet

flo.health