در هفته سی و دوم بارداری چه می‌گذرد؟ | علائم و توصیه‌ها

تاریخ انتشار: مرداد ۱۳۹۹ | تاریخ بروزرسانی: مهر ۱۴۰۳ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
هفته سی و دوم بارداری

هفته سی و دوم بارداری شما آغاز شد و بسیار به پایان بارداری نزدیک شده‌اید. زمانی که شما در هفته سی و دوم بارداری خود قرار دارید به این معناست که به زودی ماه هشتم بارداری را به پایان خواهید رساند و با ورود به هفته سی و سوم بارداری، وارد آخرین ماه بارداری می‌شوید. در این هفته همان‌طور که جنینتان با سرعت رشد می‌کند شما نیز با سرعت به پایان دوران بارداری خود نزدیک می‌شوید. حتماً می‌خواهید بدانید تغییرات جنین و بدن مادر در هفته سی و دوم بارداری چیست؟ در ادامه بیشتر در مورد تحولات هفته سی و دوم بارداری توضیح خواهیم داد.

با نصب اپلیکیشن گهواره، می‌توانید به صورت هفتگی روند بارداری خود را پیگیری کرده و به اطلاعات تخصصی در مورد رشد جنین، سلامت مادر و توصیه‌های تغذیه‌ای دسترسی داشته باشید. این برنامه زمان آزمایش‌ها و غربالگری‌های ضروری دوران بارداری را به شما یادآوری می‌کند و با امکان ثبت و پایش وزن بارداری، می‌توانید وضعیت خود را با نمودار استاندارد مقایسه نمایید. همچنین هر روز پیام‌های مشاوره‌ای متناسب با سن بارداری دریافت خواهید کرد که به شما کمک می‌کند دوران بارداری سالم و آگاهانه‌ای را تجربه نمایید.

تغییرات بدن جنین در هفته سی و دوم بارداری

در هفته 32 بارداری نوزادتان به اندازه کافی بزرگ و بالغ شده است که بتواند در دنیای بیرون زنده بماند. کودک شما در هفته سی و دوم بارداری به اندازه یک توپ اسکواش است. در طی هفته 32 بارداری، نوزاد شما حدود 42 سانتیمتر قد دارد و وزن او نیز در حدود 1.8-1 کیلوگرم است. در حاملگی دوقلو ، ممکن است قد و وزن هر دو نوزاد یکسان باشد. با این حال ممکن است یک قل کمی بزرگ‌تر از دیگری باشد. در هفته سی و دوم بارداری اندازه سر کودک متناسب با اندازه بدن اوست.

* دلایل بروز و درمان واریس در بارداری چیست؟

  • در این هفته به دلیل بزرگ شدن اندازه نوزاد، فضای کافی برای حرکات قبل را ندارد و بیشتر با چرخش حرکت می‌کند. او در این هفته با تغییر جهت‌های مداوم به دنبال یافتن موقعیتی مناسب برای زایمان است.
  • بهترین وضعیت برای زایمان نوزاد حالتی است که در آن سر نوزاد در ناحیه لگن قرار گرفته باشد. بدن مادر در هفته‌های آخر بارداری به حد کافی مایع آمنیوتیک تولید می‌کند تا تولد نوزاد تسهیل گردد.
  • در هفته سی و دوم بارداری نوزاد شما ساعت مشخصی برای خوابیدن و بیدار شدن دارد؛ ولی احتمالاً 70 درصد از زمان را خواب است. سونوگرافی نشان داده است که گاهی نوزادان بین هفته‌های 32 و 36 بارداری ، قدرت دیدن خواب را نیز دارند. همچنین نوزادتان ساعاتی در روز را کاملاً هشیار است و به صداهایی که خارج از اتاق تاریک خود می‌شنود، با دقت گوش می‌دهد.
  • ریه‌های او شکل گرفته و ضربان قلبش تا حدودی کاهش یافته است. با این حال تحقیقات نشان داده‌اند که اگر مادر استرس داشته باشد، ضربان قلب نوزاد نیز شدیدتر و تندتر می‌شود؛ بنابراین تا جایی که می‌توانید آرامش خود را حفظ کنید تا نوزادتان نیز آرام باشد.
  • نوزادتان همچنان لگد می‌زند و این لگدها تمرین خوبی برای او است؛ اما شدت این ضربات کمتر از هفته‌های قبل خواهد بود.

جنین در هفته سی و دوم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته سی و دوم بارداری

در این قسمت قصد داریم به شایع‌ترین علائم و نشانه‌های بارداری در هفته سی و دوم بارداری اشاره کنیم:

افزایش وزن و بزرگ‌تر شدن شکم

شما در این هفته به طور میانگین حدود 335 گرم وزن اضافه خواهید کرد. همچنین شکمتان قدری بزرگ‌تر خواهد شد که برایتان یکسری مشکلات تنفسی و گوارشی ایجاد خواهد کرد.

افزایش حجم خون

حجم خون مادر در هفته سی و دوم بارداری به میزان 50 تا 60 درصد افزایش می‌یابد تا نیاز جنین به افزایش اکسیژن و مواد مغذی تأمین گردد.

پره اکلامپسی (فشار خون بالا)

در هفته 32 بارداری ممکن است دچار پره اکلامپسی شوید که می‌تواند با نشانه‌هایی مانند سردرد ، تورم صورت و دست و تغییرات بینایی دیده شود.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "پره‌اکلامپسی یا مسمومیت بارداری" را نیز بخوانید.

بی خوابی

در این هفته بر اثر بزرگی شکم، اضطراب و تکرر ادرار دچار بی خوابی خواهید شد.

خستگی و سوزش سر دل

به دنبال رشد رحم، معده به سمت بالا حرکت می‌کند که باعث می‌شود اسیدهای معده به مری بازگردند. این موضوع باعث سوزش سر دل خواهد شد.

آکنه یا رنگ‌دانه‌های پوستی

در هفته سی و دوم بارداری به دنبال تغییرات هورمونی یا درماتوز ممکن است دچار آکنه یا بروز رنگدانه یا لک‌هایی در پوست شوید. این مشکلات در حالت عادی مدتی پس از زایمان برطرف می‌شوند.

یبوست

رحم در حال رشد با اثر بر روده، حرکات آن را محدود می‌کند. بعلاوه تغییرات هورمونی پیش‌آمده در دوران بارداری نیز عاملی دیگر برای کاهش این حرکات هستند. نتیجه کاهش حرکات روده نیز بروز یبوست در دوران بارداری خواهد بود.

تکرر ادرار

به علت وارد شدن فشار از طریق رحم در حال رشد بر مثانه، ممکن است دچار تکرر ادرار شوید. در مورد تکرر ادرار در بارداری و جنسیت جنین در این مقاله بیشتر بخوانید.

بی‌میلی جنسی

عدم تمایل به برقراری رابطه جنسی نیز مشکل شایعی است که در دوران بارداری رخ می‌دهد.

انقباضات براکستون هیکس (Braxton Hicks)

انقباضات براکستون هیکس که بر اثر انقباضات رحمی رخ می‌دهند، در هفته 32 بارداری شایع هستند و ممکن است با دردهای زایمان اشتباه گرفته شوند. این انقباضات از 30 ثانیه تا دو دقیقه طول خواهند کشید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "کیا درد زیر شکم داشتن و باردار بودن" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

واریس

در این هفته به دلیل وارد شدن فشار بر روی رگ‌هایی که خون را از پاها به ناحیه لگن حمل می‌کنند، رخ می‌دهد. این فشار برقراری جریان خون مناسب در این رگ‌ها را محدود می‌کند.

هموروئید یا بواسیر

در هفته سی و دوم بارداری نیز همانند هفته‌های قبل و بعد باید انتظار هموروئید یا بواسیر بارداری را داشته باشید. هموروئید هایی که در نزدیکی مقعد ایجاد می‌شوند درد و خارش دارند.

گرفتگی پا در بارداری

گرفتگی عضلات پا

گرفتگی عضلات پا در بارداری اتفاقی است که از هفته‌های قبل احتمالاً با آن درگیر شده‌اید. تعداد دفعات بروز این انقباضات در طول شب ممکن است در هفته سی و دوم بارداری افزایش یابد.

عفونت‌های واژینال

ماده سفید شیری که از مهبل (واژن) ترشح می‌شود، مانع ورود هر گونه باکتری که باعث عفونت شود، می‌گردد. اگر ترشحات واژن بوی بدی داشته باشند، ممکن است نشان‌دهنده عفونت واژن باشد.

ترشح آغوز از نوک سینه‌ها

آغوز اولین شیری است که از پستان‌های شما برای تغذیه کودک تولید می‌گردد.

تنگی نفس

تنگی نفس در هفته سی و دوم بارداری نیز ادامه خواهد یافت که علت آن فشاری است که از سوی رحم بر دیافراگم وارد می‌گردد.

* علت و درمان تنگی نفس در بارداری پسر را در این مقاله بخوانید. 

کمردرد

درد پشت در هفته سی و دوم بارداری بسیار شایع است که علت آن کشش ناشی از رحم و تضعیف عضلات شکمی می‌باشد. همچنین تغییر مرکز ثقل زمین در این هفته باعث می‌شود که فشار وارده بر ناحیه پشت افزایش یابد. بعلاوه تغییرات هورمونی دوران بارداری، مفاصل و رباط‌هایی که ستون فقرات را به استخوان لگن متصل می‌کنند شل کرده و باعث درد در ناحیه پشت می‌شوند.

تپش قلب

تپش قلب به دلیل استرس ذهنی یا فیزیکی و مصرف بیش از حد کافئین در دوران بارداری ممکن است در این هفته رخ دهد.

خارش و ترک‌های پوستی

با رشد شکم و به دلیل کشش پوست، خارش و ترک‌های پوستی ایجاد خواهد شد. شما می‌توانید با استفاده از مرطوب‌کننده، لوسیون یا کرم‌های مخصوص، با این مشکل مقابله کنید. شما همچنین می‌توانید بلغور جو دوسر را به یک وان آب گرم اضافه کنید و مدتی در آن بنشینید.

تیره شدن نوک سینه‌ها

در این هفته سینه‌ها بزرگ‌تر شده و نوک آن‌ها تیره‌تر می‌شوند. همچنین نوک سینه‌ها راست و سخت می‌شوند.

مشاهده رگ‌های آبی

معمولاً در هفته سی و دوم بارداری در اطراف سینه‌ها و ران‌ها رگ‌های آبی مشاهده می‌کنید. علت این امر تقاضای خون بیشتر توسط این نواحی می‌باشد.

آزمایشات بارداری

آزمایشات لازم در هفته سی و دوم بارداری

ممکن است پزشکتان در این هفته اقدامات زیر را برایتان انجام دهد:

  • درخواست آزمایش ادرار و بررسی فشار خون
  • بررسی وزن شما و روند افزایش آن
  • بررسی تورم بدن شما
  • ارزیابی اندازه رحم
  • میزان ضربان قلب جنین

همچنین ممکن است برای شما درخواست سونوگرافی کند تا موارد زیر را بررسی نماید:

  • تشخیص رشد جنین ، موقعیت نوزاد و وضعیت جفت . (اگر موقعیت کودک مناسب نباشد، پزشک ممکن است چند تمرین را به شما بیاموزد تا برای کمک به حرکت کودک به موقعیت صحیح انجام دهید.)
  • پیش‌بینی‌های پیشرفت جنین در هفته‌های آینده.
  • تشخیص هر گونه عوارض احتمالی در بارداری. (اختلالاتی که در طول هفته سی و دوم بارداری ممکن است رخ دهد شامل اختلالات جفتی و تغییرات ساختاری آن است. تشخیص چنین ناهنجاری در طول اسکن اولتراسوند می‌تواند به درمان اولیه کمک کند.)

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "لیست آزمایشات و سونوگرافی های دوران بارداری" را نیز بخوانید.

چه زمانی در هفته سی و دوم بارداری به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر در هفته سی و دوم بارداری معرض هر کدام از علائم زیر هستید، باید به پزشک مراجعه کنید:

باید و نبایدهای هفته سی و دوم بارداری

نکات مراقبت از مادر و جنین در هفته سی و دوم بارداری

  • مقدار زیادی آب بنوشید تا بدنتان به خوبی آب‌رسانی شود. این کار همچنین کمک می‌کند تا اکسیژن کافی به جنین برسد.
  • استراحت کافی داشته باشید و از ایستادن طولانی اجتناب کنید.
  • برای نشستن و خوابیدن از بالش و بالشتک استفاده کنید.
  • کتاب‌های مربوط به بارداری، مراقبت از مادر و مراقبت بعد از زایمان را بخوانید.
  • اگر فرزند بزرگ‌تر دارید، برای انتخاب یک پرستار خوب و یا فردی از اقوام که به شما کمک کند، برنامه‌ریزی کنید.
  • اگر در طی این هفته انقباضات شکمی را تجربه کردید، نکات زیر را دنبال کنید:
  • موقعیت خواب خود را عوض کنید.
  • برای پیاده‌روی کوتاه بروید یا یوگا انجام دهید.
  • برای آرامش به حمام گرم بروید.
  • یک لیوان شیر گرم یا چای گیاهی بخورید.
  • آب بیشتری بنوشید؛ زیرا انقباضات باعث کاهش آب بدن می‌شوند.
  • هنگام نشستن پای خود را بالا قرار دهید.
  • سعی کنید به سمت چپ خود دراز بکشید.