در هفته بیست و دوم بارداری چه می گذرد؟ | علائم و توصیه‌ها

تاریخ انتشار: مرداد ۱۳۹۹ | تاریخ بروزرسانی: مهر ۱۴۰۳ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
هفته بیست و دوم بارداری

شما مادر عزیز، در حال حاضر در هفته بیست و دوم بارداری، تقریباً در اواسط دوران بارداری خود هستید و از چند هفته اول تاکنون راه درازی را طی کرده‌اید! سلول کوچک شکل‌گرفته در درون شما اکنون دارای قلب، مغز، دستگاه گوارش، سیستم دفعی و چهره‌ای است که احساسات خود را ابراز کند. بارداری شما اکنون واقعی‌تر به نظر می‌رسد، زیرا احساس می‌کنید که کودک شما درون شکمتان در حال لگدزدن به اطراف است. با ادامه این لگدزدن‌ها، طبیعی است که شما تا حدودی دچار احساس عدم تمرکز یا فراموشی کوتاه‌مدت شوید. حتی ممکن است در تمرکز بر روی کارهایی که در دست خود دارید احساس ناتوانی کنید و احساس کنید حالتان به اندازه‌ای که انتظار دارید خوب نیست. در ادامه بیشتر در مورد تحولات هفته بیست و دوم بارداری توضیح خواهیم داد.

با نصب اپلیکیشن گهواره، می‌توانید به صورت هفتگی روند بارداری خود را پیگیری کرده و به اطلاعات تخصصی در مورد رشد جنین، سلامت مادر و توصیه‌های تغذیه‌ای دسترسی داشته باشید. این برنامه زمان آزمایش‌ها و غربالگری‌های ضروری دوران بارداری را به شما یادآوری می‌کند و با امکان ثبت و پایش وزن بارداری، می‌توانید وضعیت خود را با نمودار استاندارد مقایسه نمایید. همچنین هر روز پیام‌های مشاوره‌ای متناسب با سن بارداری دریافت خواهید کرد که به شما کمک می‌کند دوران بارداری سالم و آگاهانه‌ای را تجربه نمایید.

تغییرات جنین در هفته بیست و دوم بارداری

مدت‌ها از زمانی که جنین درون شکم شما به اندازه یک توت یا یک سیب بود می‌گذرد. اندازه جنین در هفته بیست و دوم بارداری بزرگتر می شود. کودک زیبای شما در حال حاضر به اندازه یک میوه پاپایا است. وزن کودک در هفته بیست و دوم بارداری حدود 350 گرم و طول آن از فرق سر تا پاشنه پا حدود 19 سانتی‌متر می‌باشد.

چگونه کودک شما می‌تواند در طول یک هفته دچار چنان تغییرات زیادی شود؟ پاسخ این است که جنین درون شکم شما نه‌تنها با سرعت شگرفی در حال رشد و بزرگ شدن است، بلکه با همان سرعت در حال نمو یافتن و شکل‌گیری نیز می‌باشد. 

عضلات کودک در حال قوی‌تر شدن هستند. لگدزدن‌ها و شیرین‌کاری‌های کودکتان شما را شوکه خواهد کرد.

کودک همچنین یاد می‌گیرد که به تحریک‌هایی که ایجاد می‌کنید، پاسخ دهد. شما ممکن است عکس‌العمل کودکتان را نسبت به صدای بلند، موسیقی آرام و لالایی‌ها در دوران بارداری حس کنید. کودکتان را به یک لالایی عادت دهید که این لالایی در دوران پس از تولد نیز برای او آرام‌بخش خواهد بود.

علاوه بر درک صداها، مغز کودک به اندازه‌ای توسعه خواهد یافت که حس لمس و تماس را نیز احساس کند. تکامل بیشتر جنین در هفته‌های آینده اتفاق خواهند افتاد.

شکل گیری اندام‌های تولید مثلی

هفته بیست و دوم بارداری زمان شکل‌گیری اندام‌های تولید مثلی در بدن کودک شما است. اگر کودک شما پسر باشد، بیضه‌های او که تاکنون درون شکمش نهفته بودند، شروع به پایین آمدن از شکم می‌کنند و در زمان مناسب در محل خود درون کیسه بیضه جای می‌گیرند. اگر کودک شما دختر باشد، شکل‌گیری و نمو اندام‌های تولید مثلی او بیش از جنین پسر توسعه خواهد یافت. در هفته بیست و دوم، رحم و تخمدان‌های او در محل‌های خاص خود قرار دارند. بعلاوه در این هفته او دارای یک واژن کاملاً تکامل‌یافته خواهد بود. اگرچه بلوغ بیشتری نیز در هفته‌های آینده اتفاق خواهد افتاد.

تغییرات جنین در هفته 22 بارداری در یک نگاه

تغییراتی که ممکن است در یک نگاه طی 22 هفته در کودکتان مشاهده کنید عبارت‌اند از:

  • بلوغ اندام‌های تولید مثلی
  • شکل‌گیری چشمگیر پلک‌ها و ابرو
  • تشکیل کامل ناخن انگشت
  • لب‌های متمایزتر
  • شکل‌گیری لوزالمعده
  • بلوغ جوانه‌های دندان
  • عکس‌العمل به صدا و لمس
  • عملکرد دستگاه گوارش و سیستم دفعی
  • بلوغ مغز
  • توسعه سیستم ایمنی
  • تشکیل و ذخیره‌سازی بافت چربی که او را گرم نگاه خواهد داشت.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "آنومالی اسکن یا سونوگرافی ناهنجاری جنین چیست" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

جنین در هفته بیست و دوم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته بیست و دوم بارداری

در طول هفته بیست و دوم بارداری تغییر چشمگیری در بدن شما رخ نخواهد داد؛ زیرا رشد جنین در مدت باقیمانده از بارداری شما به آرامی و به طور پیوسته ادامه خواهد یافت.

در هفته بیست و دوم بارداری برجستگی شکم شما چنان بزرگ نیست که باعث غیر فعال شدن و یا خستگی مفرط شما شود. این وضعیت می‌تواند با ورود شما به سه ماهه سوم بارداری شروع شود.

به طور متوسط هر هفته حدود 225 گرم به وزن بدنتان اضافه خواهید کرد. افزایش اشتها شما به این فرآیند کمک خواهد کرد.

برخی از تغییرات اساسی را که در طول هفته بیست و دوم بارداری در بدن خود خواهید دید در اینجا ذکر می‌کنیم:

ترشحات واژنی در هفته بیست و دوم بارداری

شما در دوران بارداری ممکن است در قسمت‌های زیرین شکم خود حساس‌تر شده و ترشحاتی داشته باشید. این یکی از دلایلی است که چرا برخی زنان باردار در دوران بارداری خود به خصوص در سه ماهه دوم بارداری که هنوز شکمشان خیلی بزرگ نشده، از برقراری رابطه زناشویی بیشتر لذت می‌برند.

در دوران بارداری به خصوص در هفته بیست و دوم بارداری ، میزان جریان خون به ناحیه واژن افزایش می‌یابد. این حالت باعث عملکرد مؤثرتر آن شده و همین‌طور افزایش ترشحات واژنی را سبب می‌شود. با افزایش لذت و دلربایی جنسیتان، شما ممکن است همسرتان را بیشتر از همیشه شگفت‌زده کنید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "ترشحات واژینال در بارداری چگونه است" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

نفس نفس زدن در هفته بیست و دوم بارداری

در هفته بیست و دوم بارداری رحم شما به نواحی بالاتر از نافتان فشارمی آورد و این فشار تا زمانی که به هفته 26 بارداری برسید ادامه می‌یابد. این حالت می‌تواند سبب نفس‌نفس زدن شما شود؛ زیرا ریه‌های شما نمی‌توانند خود را به طور کامل باز کنند. لذا در ادامه خسته می‌شوید و تمایل خود به انجام فعالیت را از دست می‌دهید. همچنین ممکن است دچار کمردرد نیز شوید.

با رشد بیشتر رحم، قفسه سینه شما به سمت بالا حرکت می‌کند تا فضای کافی برای رشد کودکتان فراهم شود. دنده‌های پایین نیز به سمت طرفین بازتر می‌شوند تا فضای بیشتری برای قرار گرفتن راحت رحم شما ایجاد شود. هنگامی‌که این تغییرات کامل می‌شوند، شما راحت‌تر نفس می‌کشید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "تنگی نفس در بارداری | علت و روش‌های درمان آن" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

احتباس آب در بدن در هفته بیست و دوم بارداری

در هفته بیست و دوم بارداری هنگامی که برای مدتی سر پا می‌مانید، ممکن است متوجه شوید که دچار تورم و احتباس آب در پاهای خود شده‌اید. این حالت ممکن است دردناک باشد.

دلیل ایجاد تورم در پاها، تولید مایعات اضافی در بدن در دوران بارداری می‌باشد. با توجه به طبیعت نیروی جاذبه، تمام مایعات اضافی هنگامی که شما سر پا ایستاده باشید، به سمت پاهایتان جریان خواهند یافت.

  • پاهای خود را تا جایی که امکان دارد در جای بلندی قرار دهید تا بتوانید از تورم جلوگیری کنید.
  • یکی دیگر از دلایل تورم پاها در هفته بیست و دوم بارداری می‌تواند ترشح هورمون ریلکسین باشد. این هورمون اجازه می‌دهد استخوان‌های پاهای شما از هم بازتر شده و سبب پهن‌تر شدن کف پای شما شوند.
  • اگرچه تورم به وجود آمده می‌تواند پس از زایمان از بین برود، اما رشد استخوان‌های پا ممکن است دائمی‌باشد.

علائم هفته بیست و دوم بارداری

دستگاه گوارش در هفته بیست و دوم بارداری

شما ممکن است با تمام تغییراتی که در بدنتان اتفاق می‌افتد آرام نگیرید، اما سیستم گوارشی شما قطعاً آرام‌تر فعالیت خواهد کرد؛ بنابراین در طول سه ماهه دوم بارداری شاهد ادامه اختلالات گوارشی شامل سوء هاضمه، یبوست و سوزش سر دل خواهید بود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره یبوست در دوران بارداری مقاله مربوطه را در همین وب سایت مطالعه کنید.

در هفته بیست و دوم بارداری باید توجه بیشتری به رژیم غذایی خود داشته باشید. چراکه هورمون پروژسترون ناشی از حاملگی سبب کاهش فعالیت دستگاه گوارش می‌شود. هدف اصلی این هورمون درواقع رباط‌های درون ناحیه لگنی است تا شل نشوند. شل شدن این رباط‌ها که رحم را نگه‌داری می‌کنند، رشد رحم را با مشکل مواجه می‌کند.

هورمون پروژسترون به طور عمومی دستگاه گوارش شما را نیز سست می‌کند؛ بنابراین اگر به خوردن برخی غذاهای سنگین علاقه دارید، مشکلاتی برای شما در پی خواهد داشت.

این مشکلات گوارشی یکی از دلایل مواجه‌شدن زنان باردار با بیماری هموروئید یا بواسیر است. با خوردن مقادیر زیادی آب و مواد غذایی دارای فیبر فراوان، می‌توانید مشکل را تا حد بسیار زیادی کنترل کنید. همچنین می‌توانید از روش‌های غیرجراحی درمان بواسیر استفاده کنید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "مواد غذایی مناسب دوران بارداری | لیست غذاهای مفید در حاملگی" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

سایر علائم هفته بیست و دوم بارداری

هفته بیست و دوم بارداری ممکن است برای شما بسیار کسل‌کننده باشد؛ چراکه هیچ تغییر چشمگیری در ظاهر اتفاق نمی‌افتد. درحالی‌که در داخل بدنتان وقایع بسیاری در حال شکل‌گیری است تا شما را برای سه ماهه سوم بارداری آماده کند.

در اینجا به برخی از علائم و نشانه‌های بارداری اشاره می‌کنیم که شما ممکن است در هفته بیست و دوم بارداری خود متوجه آن‌ها شوید:

  • خطوط کشیدگی بر روی شکم
  • بیرون‌زدگی ناف
  • افزایش میل جنسی
  • افزایش وزن
  • تورم دست‌ها و پاها
  • کمردرد
  • خستگی
  • افزایش اشتها
  • افزایش رشد مو ناشی از تغییرات هورمونی
  • هموروئید (بواسیر)
  • یبوست
  • فراموشی ناشی از حاملگی

باید و نبایدهای هفته بیست و دوم بارداری

نکات هفته بیست و دوم بارداری

بارداری دورانی است که با تغییرات بسیار فراوانی همراه است. حتما می خواهید بدانید مراقبت از مادر باردار در ماه ششم بارداری خصوصا هفته بیست و دوم بارداری چگونه است. نکات زیر می‌توانند به شما کمک کنند تا زندگی راحت‌تری داشته باشید:

  • برای خودتان چند کفش مناسب تهیه کنید که سبب حس راحتی پاهایتان شود. اگر کفشی ندارید که مناسب شرایط کنونی شما باشد، برای خرید کفش جدیدی اقدام کنید.
  • هنگامی به خرید کفش بروید که پای شما در بیشترین میزان تورم خود قرار دارد. کفش‌های طبی نه‌تنها می‌توانند در کاهش تورم و درد پاهای شما مؤثر باشند، بلکه در کاهش درد کمر نیز به شما کمک می‌کنند.
  • کمتر بر روی پاهایتان بایستید و سعی کنید در طول روز به‌صورت دوره‌ای به پاهایتان استراحت بدهید. بهترین راه برای استراحت پاها این است که برای مدتی به پشت دراز بکشید و آن‌ها را در جایی بالاتر از بقیه بدنتان قرار دهید. به این ترتیب مایعاتی که در پای شما جمع شده‌اند به طور یکنواخت در دیگر قسمت‌های بدنتان منتشر می‌شوند.
  • پاهایتان را پس از یک ماساژ خوب با روغن، در آب گرم بشویید. در صورت امکان از فرد دیگری مثلاً همسرتان بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد. هنگامی که او به آرامی پاهای متورم و دردناک شما را ماساژ می‌دهد، احساس بسیار خوبی خواهید داشت.
  • هنگام بالا رفتن از پله‌ها مراقب باشید.
  • هنگامی که باردار هستید، هرگز از نردبان استفاده نکنید. تعادل شما مثل قبل نیست و سقوط یا افتادن از یک بلندی در حین بارداری بسیار خطرناک است.
  • برای جلوگیری از یبوست و هموروئید، مایعات زیادی مصرف کنید. آب به تنهایی برای رفع برای بسیاری از نیازهای شما کافی است.
  • افزایش ترشحات واژنی ممکن است موجب خیس شدن و ناراحتی شما شود. از نوار بهداشتی‌های مناسب استفاده کنید تا احساس نشاط و تمیزی داشته باشید. شلوارهای نخی بپوشید که تبادل هوای بهتری دارند. همچنین زود به زود آن‌ها را عوض کنید.
  • در میان برنامه‌های خود ورزش را فراموش نکنید. از کودک خود بیاموزید که چگونه با لگد زدن در رحمتان برای روز تولدش آماده می‌شود. داشتن اندامی ورزیده و بدنی قوی، شما را قادر می‌سازد که زایمان بهتری داشته باشید.
  • به شریک زندگی خود توجه و محبت بیشتری کنید. ممکن است بدون اینکه متوجه شده باشید به سادگی او را فراموش کرده باشید. در حالی که او در تمام تغییرات به وجود آمده در زندگی و بدنتان در کنارتان بوده است. اگر شما نیز از آن دسته زنانی هستید که در دوران بارداری با افزایش میل جنسی همراه هستند، این ویژگی می‌تواند برای شما لحظات خوشی را رقم بزند. ما به شدت توصیه می‌کنیم که قبل از اینکه در برقراری رابطه جنسی زیاده‌روی کنید. در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
  • شخص دیگری که باید در نظر داشته باشید، مادر شماست. اگرچه شما اکنون در حال مادر شدن هستید، اما باید بدانید که حتی امروز نیز کودک مادر خود محسوب می‌شوید. او در طول دوران بارداری همواره نگران شما و فرزندتان بوده است. اگرچه ممکن است بعضی وقت‌ها با بایدها و نبایدهای خود شما را عصبی کند، اما او را از همه وقایع مطلع نگه دارید و با صبر و بردباری با او رفتار کنید چرا که او عاشق صحبت کردن با شما است.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "فست فود در دوران بارداری | مقدار مجاز خوردن فست فود در بارداری" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

فعالیت‌های سرگرمی در هفته بیست و دوم بارداری

  • آیا شما اولین باری است که صاحب فرزند می‌شوید؟ آیا به تازگی یک دوست یا یکی از اعضای خانواده‌تان را که کودکی به دنیا آورده است ملاقات کرده‌اید؟ اگر نه وقت آن است که نگاهی به یک نوزاد بیندازید تا برای دیدن چهره کودک خود آماده شوید.
  • یک نوزاد تازه متولدشده چیزی شبیه آن تصاویری که در مجلات و رسانه‌ها نشان داده می‌شوند نیست، هرچند که بسیار سریع تصاویرشان منتشر می‌شود. یک نوزاد بسیار حساس است.
  • هنگامی که نوزاد تازه متولدشده‌ای را نظاره می‌کنید، همراه با همسرتان این کار را کنید، به ابن ترتیب هر دوی شما خواهید دانست که انتظار چه چیزی را می‌کشید.
  • شما همچنین می‌توانید نحوه نگه‌داشتن نوزاد را نگاه کنید و یاد بگیرید تا زمانی که کودک تازه متولدشده شما حتی ممکن است با لغزش یک دست دچار آسیب شود، کاملاً مراقب او باشید.