قطره فنیل‌افرین برای کودکان

انتشار: مرداد ۱۳۹۹ | بروزرسانی: بهمن ۱۴۰۳
قطره فنیل‌افرین برای کودکان

قطره بینی فنیل‌افرین یکی از دارو‌های کاربردی برای رفع احتقان بینی در سرماخوردگی و به ویژه درمان گرفتگی بینی کودکان در شب است. این دارو با نام‌های تجاری مختلفی در بازار موجود است که از طریق مسیر سمپاتیک اثر می‌گذارد. 2 تا 3 قطره هر چهار ساعت یکبار کافی است. در ادامه بیشتر در مورد قطره فنیل‌افرین برای کودکان توضیح خواهیم داد.

با نصب اپلیکیشن گهواره می‌توانید به ابزارهای بسیار کاربردی فرزند پروری از جمله معرفی داروها و دوز مجاز دسترسی پیدا کرده و با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید. همچنین ابزارهای دیگر و ویدئوهای آموزشی زیادی وجود دارد که در اختیارتان قرار می‌گیرد.

قطره بینی فنیل‌افرین برای کودکان (Phenylephrine)

گرفتگی بینی کودکان یکی از علائم سرماخوردگی نوزاد است. ویروس‌های عامل سرماخوردگی در دستگاه تنفسی فوقانی مستقر شده و با ترشح موادی از خود، توجه سیستم ایمنی را جلب می‌کنند. سیستم ایمنی برای رسیدن به محل تجمع ویروس،‌ از گردش خون استفاده می‌کند. پس در طی سرما‌خوردگی، گردش خون بافت حفره بینی افزایش می‌یابد. افزایش گردش خون باعث تورم بافت و نهایتاً احساس احتقان یا گرفتگی بینی ایجاد می‌شود. این گرفتگی باعث خس خس بینی در نوزادان، کم شیر خوردن، بی‌قراری و حتی بی‌خوابی آن‌ها می‌شود. یکی از ترکیباتی که برای رفع گرفتگی بینی توصیه می‌شود، قطره فنیل‌افرین برای کودکان است.

قطره‌ی بینی و اسپری بینی  فنیل افرین یا نازوفرین با دو شکل پنج دهم درصد برای بزرگسالان و بیست و پنج صدم درصد، برای کودکان بالای ۶ سال در داروخانه‌ها موجود است.

مکانیسم عمل قطره بینی فنیل‌افرین

معمولاً 10 دقیقه بعد از مصرف اسپری بینی نازوفرین، اثر ضداحتقانی آن شروع می‌شود. طول مدت اثر قطره نازوفرین در بيني 30 دقيقه تا چهار ساعت است. مصرف مداوم و طولانی مدت دارو تاثیر آن را کاهش می‌دهد و حتی ممکن است گرفتگی را تشدید کند.

مقدار مصرف قطره یا اسپری فنیل‌افرین

قطره فنیل‌افرین برای کودکان ۰.۲۵ درصد، دو تا سه قطره یا پاف در هر سوراخ بینی هر چهار ساعت تا حداکثر سه روز.

* مقاله قویترین شربت گیاهی ضد سرفه کودکان را مطالعه کنید.

مقدار مصرف قطره یا اسپری فنیل‌افرین

عوارض قطره فنیل افرین بینی

عوارض دارو شامل خشکی، عطسه و احساس سوزش بینی است. همچنین ممکن است موجب افزايش فشار خون، سرگيجه و افزايش غير‌عادي تعريق گردد.

نکات

  • استفاده از قطره ضد احتقان فنیل‌افرین بدون تشخیص و تجویز پزشک، در کودکان زیر شش سال ممنوع است. بهتر است از قطره سدیم کلرید استفاده کنید.
  • استفاده مداوم و بیش ‌از سه روز از این قطره بینی می‌تواند باعث تشدید گرفتگی بینی کودکان شود. نهایتاً سه روز از قطره بینی فنیل‌افرین استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید که فنیل‌افرین دارای قطره چشمی به نام نئوفرین نیز می‌باشد. دوز و نحوه مصرف قطره چشمی متفاوت است.
  • مصرف قطره بینی فنیل افرین در بارداری کاملاً ایمن نیست. زیرا تحقیقات کافی صورت نگرفته است. پس تنها در مواردی که فواید دارو بسیار چشمگیر است، با احتیاط مصرف شود.
  • به علت بروز عوارض خطرناک ناشی از بلع این دارو، تاکید می‌شود دور از دسترس کودکان باشد.

*مقاله شربت سرماخوردگی کودکان را مطالعه کنید.

  • چند روش دیگر که می‌توانید برای رفع احتقان بینی کودکان از آن‌ها استفاده کنید:
  • استفاده از دارو‌های ضد احتقان مانند شربت آنتی هیستامین برای کودکان مانند شربت دیفن هیدرامین کامپاند برای کودکان با خاصیت ضد‌احتقان (شربت‌های دکودنژستانت)، شربت سودوافدرین کودکان، قطره نفازولین بینی کودکان و قطره بینی سدیم‌کلرید. هر کدام از موارد گفته شده مفصلاً در مقالات دیگری مورد بررسی قرار گرفته‌اند. همچنین میتوانید به مقاله درمان آبریزش بینی نوزاد مراجعه کنید.

* مقاله قویترین داروی گیاهی ضد سرفه کودکان را مطالعه کنید.

  • استفاده از حمام بخار آب داغ (بخور آب). به این‌ صورت که برای چند دقیقه دوش آب داغ را در حمام باز گذاشته و سپس کودک را برای چند دقیقه در این بخار قرار دهید. توجه داشته باشید که زمان آن طولانی نشود و همچنین مراقب باشید که کودک با آب داغ تماس پیدا نکرده و دچار سوختگی نشود. برخی پژوهش‌ها علاوه بر قطره فنیل‌افرین برای کودکان به استفاده از بخور آب سرد برای رفع احتقان بینی نوزاد تاکید می‌کنند؛ اگرچه نظر متخصصان طب کودکان درباره تاثیر بخور آب سرد یا گرم متفاوت است.

همچنین اگر به دنبال دلایل خونریزی بدون درد در بارداری هستید، در این باره مقاله ای مفصل برای شما تدوین کرده ایم.