نحوه استفاده از شیاف پروژسترون در بارداری+عوارض شیاف پروژسترون 400

تاریخ انتشار: بهمن ۱۳۹۸ | تاریخ بروزرسانی: آبان ۱۴۰۳ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
نحوه استفاده از شیاف پروژسترون در بارداری+عوارض شیاف پروژسترون 400

در دوران قاعدگی، سطح پروژسترون پس از تخمک‌گذاری بالا می رود تا تخم بارور شده، در دیوار رحم کاشته و سپس بارداری شروع شود. از شیاف پروژسترون در روش‌های کمک باروری استفاده می‌شود. اما مصرف آن فقط باید با تجویز پزشک باشد. در این مقاله قصد داریم بیشتر در مورد علت مصرف شیاف پروژسترون و نحوه و شروع و قطع مصرفش توضیح دهیم.

با نصب اپلیکیشن گهواره، می‌توانید به صورت هفتگی روند بارداری خود را پیگیری کرده و به اطلاعات تخصصی در مورد رشد جنین، سلامت مادر و توصیه‌های تغذیه‌ای دسترسی داشته باشید. این برنامه زمان آزمایش‌ها و غربالگری‌های ضروری دوران بارداری را به شما یادآوری می‌کند و با امکان ثبت و پایش وزن بارداری، می‌توانید وضعیت خود را با نمودار استاندارد مقایسه نمایید. همچنین هر روز پیام‌های مشاوره‌ای متناسب با سن بارداری دریافت خواهید کرد که به شما کمک می‌کند دوران بارداری سالم و آگاهانه‌ای را تجربه نمایید.

پروژسترون در دوران بارداری

تعادل پروژسترون در بارداری ضروری است. عرضه مداوم پروژسترون به آندومتر، به استمرار پرورش جنین کمک می‌کند. پس از اینکه محل جنین در رحم استوار شد، پروژسترون برای حفظ جنین در حال رشد یک محیط حمایتی ایجاد می‌نماید. بعد از 8 تا 10 هفته بارداری، جفت شروع به تولید پروژسترون کرده و مقدار آن را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد.

شیاف پروژسترون برای چیست؟

پس شیاف پروژسترون ۴۰۰ برای چیست؟ شیاف پروژسترون در دوران بارداری می.تواند از سقط جنین جلوگیری کند. استفاده از شیاف پروژسترون به عنوان یکی از راه‌های جلوگیری از سقط جنین در ماه های اول باید به تجویز پزشک انجام شود. 

شیاف پروژسترون در بارداری

*مقاله عوارض بالا بودن هورمون پروژسترون در بارداری را مطالع کنید. 

نحوه استفاده از شیاف پروژسترون در بارداری

طریقه مصرف شیاف پروژسترون برای جلوگیری از سقط و دیگر دلایل به شرح زیر است:

آماده سازی

  • ناحیه واژن و دست‌های خود را با صابون ملایم و آب گرم بشویید و با یک حوله تمیز خوب خشک کنید.
  •  بسته بندی را از شیاف جدا کنید.
  • شیاف را در انتهای اپلیکاتور قرار دهید. 
  • اپلیکاتور را از انتهایی که حاوی شیاف نیست نگه دارید.

قرار دادن شیاف

  • در موقعیت قرار بگیرید. می‌توانید به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید یا می‌توانید در حالی که زانوهای خود را خم کرده‌اید و پاهایتان چند سانتی‌متر از هم فاصله دارند بایستید. حالت اول راحت‌تر است.
  • اپلیکاتور را به آرامی تا جایی که راحت می‌رود داخل واژن قرار دهید.
  • پیستون اپلیکاتور را فشار دهید. این کار شیاف را تا حد زیادی به داخل واژن شما می‌فرستد.
  • اپلیکاتور را از واژن خود خارج کنید.

پایان کار

  • اگر اپلیکاتور قابل استفاده مجدد است، آن را طبق دستورالعمل بسته تمیز کنید. اگر قابل استفاده مجدد نیست، آن را در سطل زباله بیندازید.
  • دست‌های خود را فورا با صابون و آب گرم بشویید.

بعد از شیاف پروژسترون چقدر دراز بکشیم؟ ۳۰ تا ۶۰ دقیقه کافی است و بدن خود را ریلکس کنید.

نحوه مصرف شیاف برای قطع خونریزی در بارداری

در صورت وجود خونریزی معمولاً شیاف به شکل مقعدی تجویز می‌شود. که شیوه استفاده تفاوتی با شیاف واژینال وجود ندارد. به جای اپلیکاتور می‌توانید شیاف را با دست وارد کنید. فقط قبل از کار حتما دست خود را بشویید. دوز و میزان مصرف روزانه بسته به شرایط شما و تجویز پزشک متفاوت است.

چرا باید به هورمون پروژسترون در بارداری اهمیت دهیم؟

پروژسترون در بارداری یک عامل بسیار مهم است و به همین دلیل به پروژسترون، "هورمون بارداری" نیز گفته می‌شود. همچنین این هورمون، قبل و در طول بارداری، نقش اساسی را ایفا می‌کند. زمانی که خانم بارداری برای آزمایش به پزشک متخصص مراجعه کند، دو هورمون در او مورد بررسی قرار می‌گیرند: استروژن و پروژسترون.

شیاف پروژسترون در بارداری (به عنوان یک مکمل هورمون تجویزی) معمولاً در طی روش‌های کمکی تولید مثل، مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF) ضروری است. در دوره درمان به دلیل مصرف داروها توانایی بدن در تولید پروژسترون، کاسته می‌شود. برخی از روش‌های خاص ممکن است حتی به طور ناخواسته، سلول‌های تولید کننده پروژسترون را از تخمدان‌های شما خارج نمایند.

بعضی اوقات دلایل دیگری برای کاربرد شیاف پروژسترون وجود دارد، مانند تولید کم یا زیاد پروژسترون توسط تخمدان‌ها یا فولیکول‌های ضعیف که به اندازه کافی، پروژسترون ترشح نمی‌کنند تا لایه رحم را توسعه دهد. نتیجه نهایی این است که همه زنانی که مایل به باردار شدن هستند، به پروژسترون نیاز دارند تا به رحم خود کمک کنند، بتواند برای بارداری آماده شود.

آیا شیاف پروژسترون باعث توقف رشد جنین میشود؟

پروژسترون قبل از بارداری

نقش پروژسترون در سلامت کلی باروری، این است که به آماده‌سازی رحم برای بارداری کمک می‌نمایند. پس از وقوع تخمک گذاری، تخمدان‌ها شروع به تولید پروژسترون مورد نیاز رحم می‌کنند. پروژسترون باعث ضخیم شدن پوشش رحم یا آندومتر می‌شود. هدف کلی، ایجاد لایه ضخیمی است که به ایجاد یک محیط حمایتی ایده‌آل در رحم برای تخمک یا جنین کمک می‌کند. 

عوارض شیاف پروژسترون 400 در بارداری

در مقابل فواید شیاف پروژسترون در بارداری باید مراقب عوارض مصرف آن نیز بود. عوارض شیاف پروژسترون 400 در بارداری چیست؟ در صورت بروز علائم آلرژیک، کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو یا هر کدام از علائم زیر، به سرعت به دکترتان مراجعه کنید:

عوارض پروژسترون در بارداری

  • خونریزی غیرمعمول واژن
  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
  • علائم افسردگی (مشکلات خواب، ضعف، تغییر خلقی)
  • برآمدگی در سینه
  • مشکلات بینایی ناگهانی، سردرد شدید یا درد پشت چشم
  • علائم حمله قلبی مانند درد قفسه سینه یا احساس فشار، گسترش درد به فک یا شانه، حالت تهوع، تعریق
  • مشکلات کبدی مانند حالت تهوع، درد معده، خارش، احساس خستگی، از دست دادن اشتها، ادرار تیره، مدفوع رنگ خاک رس، زردی (زردی پوست یا چشم)
  • علائم سكته مغزی مانند بی‌حسی یا ضعف ناگهانی (به خصوص در یك طرف بدن)، سردرد شدید ناگهانی، تكلم سخنرانی، مشكلات گفتار یا تعادل
  • علائم لخته شدن خون در ریه مانند درد قفسه سینه، سرفه ناگهانی، خس خس سینه، تنفس سریع یا سرفه کردن خون
  • علائم لخته شدن خون در پا مانند درد، تورم، گرما یا قرمزی در یک یا هر دو پا
  • عوارض جانبی شایع، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
  • سرگیجه، سردرگمی، خواب آلودگی، خستگی
  • سردرد، تغییر خلق، احساس عصبی داشتن یا تحریک‌پذیر شدن
  • درد معده، تهوع، اسهال، یبوست
  • نفخ، تورم در دست یا پاها
  • درد سینه، تورم یا حساسیت 
  • گرفتگی یا درد لگن
  • خارش، سوزش یا ترشحات واژن
عوارض شیاف پروژسترون اَشکال پروژسترون
خونریزی ژل واژینال
سوزش ادرار شیاف واژینال
افسردگی شیاف مقعدی
برآمدگی سینه تزریق
مشکلات بینایی کپسول
سرگیجه  
مشکلات گوارشی  

در مورد عوارض شیاف پروژسترون روی جنین پسر و دختر نیز با پزشک خود مشورت کنید.

اشکال مختلف پروژسترون

پروژسترون انواع مختلفی دارد از جمله:

ژل واژینال 

بسته به شرایط فرد میزان مورد نیاز متفاوت است اما معمولاً یک بار در روز  مصرف می‌شود. در مطالعاتی که ترجیح بیمار را بررسی کرده‌اند، اکثر خانم‌ها، ژل را به خاطر راحتی کاربرد، به سایر فرمولاسیون‌های پروژسترون ترجیح دادند. برخی از افزایش ترشحات در حین استفاده، گزارش داده‌اند.

شیاف پروژسترون واژینال 

مانند شیاف اکتوژست ۴۰۰ در بارداری اساس آن مومی شکل است. به طور گسترده استفاده می شود اما مورد تأیید FDA نیست. معمولاً بسته بهشرلیط بیمار 2 تا 3 بار در روز استفاده می‌شود.

استفاده از پروژسترون در بارداری

کپسول پروژسترون که به صورت واژینال استفاده می‌شود:

این شکل برای استفاده واژن، فرموله یا تأیید نشده است. عوارض جانبی کمتری، هنگام استفاده از کپسول ها به صورت واژینال به جای مصرف خوراکی آن وجود دارد. معمولاً حداکثر 3 بار در روز استفاده می‌شود.

تزریق

یک محلول روغنی است‌ (که گاهی اوقات به آن روغن، پروژسترون گفته می‌شود). قدیمی‌ترین روش تحویل پروژسترون بوده که به طور گسترده استفاده می‌شود. معمولاً یک بار در روز به عضله تزریق می‌شود. برای نفوذ به لایه‌های پوستی و چربی به سوزن بلند و ضخیم نیاز دارید.

تاثیر شیاف پروژسترون بعد از انتقال جنین

در اوایل فرایند انتقال جنین، شیاف پروژسترون برای کمک به لانه گزینی تخمک بارور شده در آزمایشگاه، افزایش ضخامت پوشش رحم، جلوگیری از انقباض رحمی و حفاظت از جنین  تجویز می‌شود. دوز و میزان مصرف به تجویز پزشک است.

علت خارش بعد از شیاف پروژسترون چیست؟

خارش بعد از مصرف شیاف می‌تواند ناشی از حساسیت باشد و باید مورد معاینه قرار بگیرید. اما در عین حال می‌تواند ناشی از عفونت قارچی هم باشد. می‌توانید برای کاهش خارش به شکل موقت از کرم زینک اکساید استفاده کنید.

نحوه قطع مصرف شیاف پروژسترون در بارداری

معمولاً استفاده از شیاف پروژسترون در اواخر بارداری ادامه دارد. با این حال قطع شیاف پروژسترون در بارداری نمی‌تواند خودسرانه باشد. حتما باید با پزشکتان مشورت کنید. پزشک با بررسی وضعیت، راهنمایی درست در رابطه با قطع مصرف شیاف پروژسترون را به شما ارائه خواهد داد. عوارض قطع ناگهانی شیاف پروژسترون می‌تواند بسیار خطرناک باشد.