طرز تهیه شیر خشک در منزل - 6 مرحله تهیه شیر خشک
گاهی نوزاد به تغذیه تکمیلی با شیر خشک نیاز پیدا میکند. خوشبختانه طرز تهیه شیر خشک در منزل بسیار آسان است و شما میتوانید با پیروی از چند دستورالعمل ساده آن را انجام دهید. درست کردن دقیق و با توجه شیر خشک اهمیت زیادی دارد زیرا در غیر صورت موجب به هم خوردن تعادل آب و الکترولیتهای کودک میشود. در ادامه قصد داریم در مورد دستورالعمل تهیه شیر خشک و نگهداری آن بیشتر توضیح دهیم.
شما میتوانید با نصب اپلیکیشن گهواره به ابزار تغذیه نوزادی دسترسی پیدا کرده و با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید.
طرز تهیه شیر خشک برای نوزاد
مراحل تهیه شیر خشک ساده است، اما هنوز هم مهم است که دستورالعملها را با دقت دنبال کنید - سلامتی کودک شما به آن بستگی دارد. تعیین میزان شیر خشک مورد نیاز نوزاد، روش صحیح مخلوط کردن، ذخیره سازی، گرم کردن، و استفادهی مجدد از شیر تهیه شده نکانی هستند که باید در نظر داشته باشید.
یادآوری 1: با مصرف شیرخشک رنگ و قوام مدفوع تغییر میکند . علت مدفوع سبز در نوزادان شیر خشکی بسیار متنوع است.
یادآوری 2: طرز تهیه شیر خشک برندهای مختلف یکسان است. طرز تهیه شیر خشک اپتامیل با ببلاک و نان فرقی ندارد.
درست کردن شیر خشک با آب جوش
آب را به جوش بیاورید، سپس حرارت را خاموش کنید. جوش خوردن بیش از حد آب، میتواند غلظت ناخالصیها را افزایش دهد. بگذارید آب قبل از اضافه شدن به شیر خشک تا دمای اتاق خنک شود. تهیه شیر خشک با آب جوش میتواند باعث لخته شدن و کاهش ارزش غذایی آن شود. پس از مخلوط کردن مطابق با دستور روی قوطی،معمولا اغلب شیرخشک ها به صورت یک پیمانه ی سرصاف به ازای هر ۳۰ سی سی آب جوشیده،تهیه میشوند. چند قطره را روی قسمت داخلی مچ دست خود بپاشید تا مطمئن شوید خیلی گرم نیست.
توجه: در درست كردن شير خشک نوزاد، آب معدنی یا فیلتر شده جایگزینی مناسب برای دادن آب جوشیده به نوزاد نیست، اما ممکن است جایگزین بهتری برای شیر آب در برخی مناطق باشد. اگر در مورد سرب یا سایر مواد مضر موجود در آب آشامیدنی منطقهتان نگران هستید، قبل از تهیه با متخصص مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید.
پیشنهاد می کنیم مقاله های مربوط به خوردن میوه زیاد در بارداری، خوردن گوجه در بارداری و خوردن به در بارداری را نیز مطالعه کنید.
مراحل تهیه شیر خشک برای نوزاد
نحوه درست کردن شیر خشک در همه شیر خشکها یکسان است. مراحل تهیه شیر خشک برای نوزاد به این صورت است. برای اختلاط مناسب، این مراحل را دنبال کنید:
- دستان خود را کاملاً با صابون و آب گرم بشویید.
- مقدار مورد نظر آب را در بطری کودک اندازهگیری کنید. بهتر است مقدار تقریبی مثلا یک دوم پیمانه شیر برای ۱۵ سی سی آب یا مثلا یک سوم پیمانه برای ۱۰سی سی آب ،در نظر گرفته نشود و به جای آن یک پیمانه کامل و ۳۰ سی سی آب در نظر گرفته شود تا شیرخشک غِیظتر یا رقیقتر تهیه نشود.
- با استفاده از قاشق داخل قوطی یا هر قاشقی که روی بسته نوشته شده است پودر بردارید اما به یاد داشته باشید که قاشق را بیش از حد پر نکنید. پیمانه ی داخل قوطی، پر و سرصاف باشد
- درپوش شیشه شیر را ببندید و تکان دهید. (نکته: حرکت مچ دست در هنگام مخلوط کردن کمک میکند تا شیر خشک سریعتر و کاملتر مخلوط شود.)
- شیر خشک آماده را در یخچال نگهداری کنید.
- از تکان دادن شدید قبل از تغذیه خودداری کنید، این کار میتواند باعث ایجاد حباب هوا و منجر به گاز در کودک شما شود.
مضرات شیر خشک غلیظ
هرگز بیش از حد در تهیهی شیر خشک از پودر استفاده نکنید. این کار تعادل را بهم میزد، باعث تهوع و استفراغ نوزاد و برهم خوردن تعادل الکترولیتها میشود.
چگونه شیر خشک را گرم کنیم
شیر خشک نیازی به گرم شدن ندارد. اگر تصمیم دارید که شیر خشک گرم به نوزادتان بدهید، آن را در مایکروویو قرار ندهید. این کار باعث ایجاد نقاط داغ میشود که میتواند کودک شما را بسوزاند. در عوض، بطری پر شده را درون یک کاسه آب گرم (نه جوش) بگذارید یا زیر شیر آب گرم نگه دارید ( مواظب هدر رفتن آب باشید! )
شیر خشک سرد برای نوزاد
آب شیر خشک باید سرد باشد یا گرم؟ در طی چند ماه اول زندگی، کودک شما روی تنظیم دمای بدنش کار میکند. وقتی که نوشیدنی سرد مصرف میکنید، تمام این تلاش از بین میرود. این یکی از دلایلی است که گرم کردن شیر خشک تا دمای بدن (و نه داغ) مهم است. برای بسیاری از نوزادان ، شیر خشک سرد در معده احساس خوبی ندارد. کودک ممکن است علائم ناراحتی معده از جمله خروج گاز از خود نشان دهد. شیر خشکی که در یخچال نگه داشتهاید را با قرار دادنش در آب گرم به مدت چند دقیقه گرم کنید. با بزرگتر شدن کودک، ممکن است متوجه شوید که آنها به جای شیر خشک گرم، شیر هم دما با دمای اتاق یا شیر خنک را ترجیح میدهند. مایع خنک ممکن است در لثهی دندان احساس خوبی ایجاد کند یا ممکن است در یک روز گرم تابستان حس خنکا به او دهد. البته همهی نوزادان یکسان نیستند و ترجیحات دمای آنها نیز متفاوت است.
اطلاعات مهم نگهداری شیر خشک
قوطیهای باز باید در جای خشک و به دور از تابش مستقیم خورشید نگهداری کرده و بعد از باز شدن در قوطی، آن را ظرف یک ماه استفاده کنید. نگهداری شیر خشک پودری در دمای خنک توصیه نمیشود، زیرا ممکن است رطوبت را افزایش داده و منجر به کلوخه شدن پودر شود. شیر خشک آماده شده را یخچال دهید. از منجمد کردن شیر خشک آماده شده خودداری کنید و بعد از تاریخ انقضا آن را دور بیاندازید.
شیرخشک درست شده تا چند ساعت قابل استفاده است
شیر خشک آماده شده را میتوانید یک الی دو ساعت بعد از تهیه در دمای اتاق نگه دارید. بیشتر از این زمان ممکن است شیر خشک فاسد شود. بنابراین اگر شیر خشک برای کودک خود تهیه کردید و همه آن را نخورد و فکر میکنید تا دو ساعت آینده نیز قرار نیست آن را استفاده کند،شیرخشک آماده شده ی دست نخورده تا ۲۴ ساعت در یخچال قابل نگهداری است. اگر قسمتی از شیر خورده شده باقی بماند حداکثر تا ۲ ساعت بعد بایستی دور ریخته شود.
شیر خشک آماده شده تا 24 ساعت در یخچال قابل نگهداری است.بهتر است درب بدون سر شیشه را روی شیشه ببندید و شیشه را در قسمت سردتر یخچال بگذارید (نزدیک خروجیهای هوای سرد). و همچنین یخچال باید روی دمای استاندارد 4 درجه تنظیم شده باشد.
نحوهی تغذیه با بطری شیر خشک
هر مادری نه تنها باید مراحل تهیه شیر خشک را بداند بلکه باید از روش صحیح شیر خشک دادن به نوزاد نیز مطلع باشد. مادر باید در یک دست نوزاد را در آغوش گرفته به طوری که سر نوزاد روی بازوی او قرار گیرد و با دست دیگر بطری را کنترل کند. نوزاد باید در حالت شیبدار باشد و سرش بالا قرار داشته باشد تا نوشیدن دچار مشکل نشود. برای شروع از سر شیشههای نازک استفاده کنید و با بزرگ شدن کودک، سری شیشه را به سریهای بزرگتر با سوراخهای بیشتر برای نوشیدن شیر بیشتر تغییر دهید. سعی نکنید کودک را به اتمام بطری تشویق کنید و اجازه دهید او با سرعت دلخواه خودش آن را بنوشد.
از شش ماهگی به بعد و شروع غذاهای جامد، خواهید دید که تعداد دفعات میل به شیر کاهش مییابد. وقتی کودک شما خواب است، مایعات را در دهان جمع میکند. موقع خوابیدن به کودک خود بطری ندهید. دادن بطری شیر یا سایر مایعات دیگر شیرین، در شب و زمان خواب اشتباه است و میتواند باعث پوسیدگی دندان شود.