قرص فاموتیدین در بارداری | مزایا و عوارض مصرف

مصرف داروهای مختلف در دوران بارداری، به دلیل حساسیت رشد جنین باید تحت نظر پزشک و با تایید او انجام شود. فاموتیدین نوعی داروی آنتی هیستامین است که برای درمان مشکلاتی از جمله زخم معده و رفلاکس و سوزش سر دل استفاده میشود. فاموتیدین در بارداری جزو داروهای دسته B قرار دارد و از این رو مصرف آن با تجویز پزشک در دوران بارداری ایرادی ندارد. در ادامه بیشتر در مورد فواید و عوارض مصرف فاموتیدین در بارداری توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار میگیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.
قرص فاموتیدین در بارداری برای چیست؟
همانطور که در بالا نیز گفته شد فاموتیدین نوعی داروی آنتی هیستامین است که برای درمان مشکلاتی مانند رفلاکس و اسید معده تجویز میشود. در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، رشد جنین و حرکات او در رحم ممکن است مشکلات گوارشی زیادی از جمله رفلاکس معده و سوزش سر دل را تجربه کنید که میتواند ناراحت کننده باشد.
اگرچه فاموتیدین دارویی است که میتواند این عارضه را درمان کند با این حال در بارداری باید توسط پزشک تجویز شود و نباید به صورت خودسرانه مصرف کنید. در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد که آیا فاموتیدین در بارداری مجاز است یا خیر.
آیا قرص فاموتیدین در بارداری ضرر دارد؟
به طور کلی داروهای مجاز و غیرمجاز در دوران بارداری در ۵ گروه زیر تقسیم بندی میشوند:
- داروهای دسته A که داروهای مجاز در بارداری بوده و مطالعات حیوانی و انسانی کافی در مورد بیخطر بودن آنها انجام شده است.
- داروهای دسته B که جزو داروهای مجاز در بارداری با تجویز پزشک هستند که مطالعات حیوانی، بیخطر بودن آنها را ثابت کرده اما مطالعات انسانی کافی هنوز انجام نشده است.
- داروهای دسته C داروهایی هستند که مطالعات حیوانی اثر نامطلوب دارو بر روی جنین را اثبات کردند اما هنوز مطالعات انسانی کافی انجام نشده است.
- داروهای دسته D داروهایی هستند که مطالعات انسانی خطرات دارو برای جنین را اثبات کردند اما در صورتی که مصرف آن اجتناب ناپذیر باشد توسط پزشک تجویز میشود.
- داروهای دسته X داروهای هستند که مضر بودن آنها برای جنین در مطالعات حیوانی و انسانی اثبات شده و مصرف آنها با خطراتی از جمله سقط جنین و پایان بارداری همراه است.
در این طبقهبندی فاموتیدین در گروه دسته داروهای B یعنی داروهای مجاز بارداری قرار دارد که در صورت تجویز پزشک برای بارداری ایرادی نخواهد داشت. حتی مصرف فاموتیدین در اوایل بارداری که جنین در وضعیت حساس رشدی قرار دارد نیز در صورت تجویز پزشک بیخطر است.
طریقه مصرف فاموتیدین در بارداری
فاموتیدین به دو شکل فاموتیدین ۴۰ و فاموتیدین ۲۰ در بازار موجود است. دوز تجویزی باید توسط پزشک تعیین شود. برای مثال قرص فاموتیدین میتواند به شکل یک دوز در روز یا به شکل دو قرص ۱۲ ساعته تجویز شود که این به نظر پزشک بستگی دارد. بهترین زمان مصرف قرص فاموتیدین در طول روز ۱ تا ۲ ساعت قبل از مصرف غذا است.
عوارض فاموتیدین در بارداری
حتی اگر فاموتیدین توسط پزشک تجویز شود باز هم مصرف آن میتواند با عوارضی همراه باشد. از جمله مهمترین عوارض مصرف فاموتیدین در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آلرژی
- مشکلاتگوارشی
- مشگلات کبدی
- اختلالات خواب
- خطر عفونت
- مشکلات عضلانی
همچنین فاموتیدین با داروهای زیر تداخل دارویی دارد. بنابراین اگر این داروها را مصرف میکنید قبل از تجویز پزشک حتما او را در جریان قرار دهید:
- داروهای ضد افسردگی
- آنتی هیستامینها
- آنتی بیوتیکها
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
- داروهای ضد قارچ
جایگزینهای فاموتیدین در بارداری
همانطور که دیدید مصرف قرص فاموتیدین بدون عوارض نیست و بنابراین توصیه میشود به دلیل این عوارض جانبی و حساسیتهای دوران بارداری حدالامکان از مصرف فاموتیدین و هرگونه قرص شیمیایی دیگر خودداری کرده و در عوض از روشهای خانگی و بیخطر برای پیشگیری و کنترل کنترل مشکلات خود استفاده کنید.
بعضی از ترفندهایی که میتوانید برای کاهش رفلاکس و سوزش سر دل انجام دهید به شرح زیر است:
- وعدههای غذایی کوچک اما در تعداد بیشتر مصرف کنید.
- از مصرف غذاهای چرب و پر از ادویه خودداری کنید.
- بلافاصله پس از مصرف غذا نخوابید یا دراز نکشید.
- مصرف لبنیات پروبیوتیک را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
- از مصرف آب بیش از حد همراه غذا خودداری کنید.