عفونت چشم نوزادان و کودکان | تشخیص، علت، علائم و درمان

انتشار: اردیبهشت ۱۴۰۳ | بروزرسانی: فروردین ۱۴۰۴
عفونت چشم نوزاد

تجربه مادر شدن شیرین است اما نگرانی‌های زیادی را در رابطه با کودک، به همراه دارد. یکی از این نگرانی‌ها، عفونت چشم است که نوزادان را درگیر می‌کند و اگر این اولین تجربه مادری شماست، تا انتها همراه ما باشید. در این مطلب، هر چیزی که لازم است به عنوان یک مادر درمورد عفونت چشم نوزادان بدانید، به شما خواهیم گفت.

با نصب اپلیکیشن گهواره، قد و وزن کودک خود را روی نمودار بررسی کنید و از رشد مناسبش اطمینان یابید. روزانه متناسب با سن کودکتان ، پیام‌های مشاوره‌ تخصصی دریافت کنید و با توصیه‌های تغذیه‌ای و دستور پخت‌های مناسب، تغذیه سالم‌تری برای او فراهم کنید. همچنین، با بازی‌های مناسب و آزمون‌های دوره‌ای به تقویت هوش و مهارت‌های فرزندتان کمک کنید.

علت عفونت چشم نوزاد چیست؟

پیش از هرچیز، بیایید دلیل این امر را بررسی کنیم. دلایل متعددی برای این امر وجود دارد ولی از بارزترین دلایل، می‌توان به مسدود بودن مجرای اشکی، ویروس یا باکتری منتقل شده از مادر به نوزاد در طول زایمان و تحریک به دلیل استفاده از داروهای ضد میکروبی موضعی پس از تولد اشاره کرد.

* مقاله التهاب ملتحمه چشم را مطالعه کنید.

آیا عفونت چشم نوزاد خطرناک است؟

آیا عفونت چشم نوزاد خطرناک است؟

اگر این اولین تجربه مادر شدن شماست، حتماً تجربه چندانی ندارید و در صورت مشاهده هرگونه چسبندگی چشم یا قی چشم در نوزادتان، نگران خواهید شد. این اتفاق خطرناک نیست بلکه نادیده گرفتن است که آن را خطرناک می‌کند. برخلاف بزرگسالان، عفونت چشم در نوزادان نیاز به درمان اورژانسی دارد. دلیل این امر هم قابلیت گسترش سریع عفونت است. اگر مبتلا به آبریزش چشم نوزاد ، تورم، خارش و قرمزی چشم شده است، سریعاً به چشم پزشک مراجعه کنید. با این حال، عفونت چشم در نوزادان دوره درمان کوتاهی دارد و پس از چند هفته در صورت مصرف درست و به موقع از داروهای تجویز شده توسط چشم پزشک، درمان خواهد شد. 

علائم عفونت چشم نوزاد

در صورت بروزعلائمی که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، بهتر است موضوع را جدی بگیرید و سریعاً از یک چشم پزشک وقت ویزیت برای نوزادتان بگیرید.

ترشحات چشم اگر به رنگ زرد یا سبز باشند، نشان‌دهنده عفونت چشم در نوزاد هستند. این ترشحات گاهی باعث می‌شوند که پلک‌ها به هم بچسبند و نوزاد نتواند به راحتی چشم‌های خود را باز کند. پیش‌تر اشاره کردیم که قرمزی و تورم پلک نیز از نشانه‌های عفونت چشم در نوزادان هستند. افزایش ریزش اشک نیز از دیگر علائمی است که در صورت بروز عفونت چشم در نوزادتان، مشاهده خواهید کرد و این امر برای پاک کردن چشم از آلودگی و عوامل ایجاد عفونت طبیعی و ضروری است.

* مقاله شستشوی چشم در خانه را مطالعه کنید.

درمان خانگی عفونت چشم نوزاد

پیش از هر چیز، باید بدانید که در صورت طولانی شدن علائم بیشتر از 3 روز، بروز تب و بی‌اشتها شدن در نوزاد، باید سریعاً به چشم پزشک مراجعه کنید اما برخی درمان‌های خانگی نیز وجود دارند که در همان روزهای اولیه که عفونت شدید نیست، کارساز هستند. در صورتی که درست و به موقع از این روش‌ها جهت درمان عفونت چشم نوزاد استفاده کنید، این روش‌ها بسیار کارآمد هستند.

  • محلول آب نمک، سرم نمکی

با استفاده از یک محلول آب نمک (اگر خودتان محلول را تهیه می‌کنید، باید محلول غلظت مناسبی داشته باشد، حدود یک سوم قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب جوشیده ) یا سرم‌های نمکی موجود در داروخانه‌ها می‌توانید وضعیت عفونت چشم نوزادتان را بهتر کنید. توجه داشته باشید که این محلول یا سرم‌ها، خاصیتی شبیه به اشک دارند و با افزایش فشار اسمزی در چشم، باعث تخریب دیواره باکتری‌هایی می‌شوند که باعث بروز عفونت شده‌اند. از طرفی نمک نیز خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد. شست‌وشو با سرم‌های نمکی نیز کمک کننده است. همچنین شست‌وشوی مرتب پلک‌ها با شامپو بچه نیز توصیه می‌شود.

درمان خانگی عفونت چشم نوزاد 

  • شیر مادر

شیر مادر علاوه بر این‌که بهترین تغذیه برای نوزاد است، خواص ضد میکروبی بسیاری دارد. برای از بین بردن عفونت چشم نوزاد به کمک شیر مادر، یک تکه کوچک از پنبه را به شیر مادر آغشته کنید و پنبه را به اطراف چشم کودک بزنید. 

بهترین پماد برای عفونت چشم نوزاد

علاوه بر درمان‌های خانگی گفته شده، داروهای زیادی نیز وجود دارند که می‌توانید به کمک آن‌ها عفونت چشم نوزاد را درمان کنید. این نکته را نیز باید در نظر داشته باشید که اگر نوزاد شما دچار عفونت چشم شده، باید با دستان تمیز و از داروهای موضعی استریل برای او استفاده کنید. در غیر این صورت، باعث تشدید عفونت خواهید شد. 

برخی از اطرافیانتان ممکن است به شما پماد جنتامایسین را برای درمان عفونت چشم نوزاد پیشنهاد کنند. این کار کاملاً اشتباه است و از آن‌جایی که ریسک واکنش چشمی شدید را برای نوزاد به همراه دارد، نباید از آن برای نوزادان استفاده کرد. البته دوز 7.5 میلی‌گرم این دارو که به صورت قطره مورد استفاده قرار گیرد، برای نوزاد هیچ ضرری به همراه ندارد. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که دوز مصرفی هر نوزاد از این دارو متفاوت است و این دوز توسط پزشک تعیین خواهد شد.

پماد اریترومایسین چشمی نیز از دیگر داروهای پیشنهادی است که مکانیسم آن به صورت متوقف کردن رشد باکتری‌های مولد عفونت است. در صورت استفاده از پماد اریترومایسین، نتیجه بسیار بهتری خواهید گرفت. اگر از قطره جنتامایسین و پماد اریترومایسین استفاده کنید، نوزادتان به سرعت سلامت خود را به دست خواهد آورد. فقط در نظر داشته باشید که دوز داروهای گفته شده باید توسط پزشک تعیین شوند.

بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت چشم

عفونت‌های چشمی منشا مختلفی دارند. ممکن است ویروس یا باکتری دلیل این عفونت باشند و آنتی بیوتیک‌ها تنها زمانی کارآمد هستند که عفونت با منشا باکتریایی باشد. جنتامایسین، سولفاستامید ۱۰ درصد، سیپروفلوکساسین از جمله آنتی بیوتیک‌های مناسب برای عفونت چشم هستند ولی میزان و دوز مصرفی آن‌ها باید توسط پزشک برای افراد تجویز شود و استفاده خودسر از آنتی بیوتیک‌های نام برده شده، نتیجه ناخوشایندی را به دنبال خواهد داشت.

تخلیه عفونت چشم نوزاد

سخن پایانی

تمامی داروهایی که نام برده شد، باید تحت نظر پزشک با دوز مناسب استفاده شوند. در غیر این صورت، نتایج جبران‌ناپذیری را تجربه خواهید کرد. همچنین این نکته را نیز در نظر داشته باشید که عفونت‌های چشم خطرناک نیستند بلکه نادیده گرفتن آن‌ها باعث ایجاد عوارض خطرناک خواهد شد. 

www.cdc.gov

healthychildren.org